• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Оранжерия с редки колекционерски орхидеи отвори врати във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Оранжерия с редки колекционерски орхидеи отвори врати във Варна

  Във Варна отвори врати първата на Балканския полуостров оранжерия с колекционерски орхидеи. В нея се отглеждат над 100 вида от екзотичните растения, някои от които са много редки и с изключителна стойност. Гигантски екземпляри и миниатюрни, почти невидими с човешко око орхидеи, са само малка част от селекцията екзотични цветя в оранжерията.

  “Имаме орхидеи, които са били любимци на японския император, те са изпътували от Япония до тук, имаме безлистни орхидеи, такива които само цъфтят и имат корени”, сподели пред БНТ Крум Сотиров, президент на Първото орхидеено общество в България и допълва:

  “До създаването на оранжерията колекционерите у нас купуваха редки орхидеи само по интернет. Това обаче крие рискове. Изискват се страшно много разрешителни, данъци, такси. Орхидеите могат да бъдат спрени на границата и унищожени.”

  Най-скъпите орхидеи в света се отглеждат в Япония, казват експертите. Износът им е забранен, а купуването им – почти невъзможно. Колекционерите ги търсят много, защото са редки, трудни за отглеждане и техните цени могат да достигнат фантастични суми.

  Първото орхидеено дружество във Варна организира практически курсове за колекционери, които искат да притежават редки орхидеи, но не знаят как да се грижат за тях. Специални работилници ще има и за най-малките почитатели на красивите цветя.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg