• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Цветан Казанджиев открива изложба в Градската художествена галерия – Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Цветан Казанджиев открива днес изложба в Градската художествена галерия – Варна

  Звезди, луни и дълбочини в синьо и червено ще открият ценителите в знаковите работи от колекцията, която уважаваният художник е донесъл в морския град

  Тази вечер в Градската художествена галерия – Варна открива своя самостоятелна изложба един от утвърдените български автори от последните десетилетия – Цветан Казанджиев. Под мотото „Фрагменти“ той е подбрал колекция от свои работи живопис, акварел, рисунка и графика, с които ценителите могат да проследят най-новите посоки в неговото многолико творчество. Изложбата е реализация на наградата на Варненската градска галерия, която художникът получи през 2019 г. на Второто триенале “Духът на акварела”, което се проведе във Варна.

  Фрагменти“ ми хрумна като работно заглавие – признава художникът, – не е точно конкретика, а една имагинерна структура, която аз въплъщавам в моите творби. За мен това е невидимата нишка към същността на изобразеното. Нося няколко цикъла в различни техники, а три от акварелите представям тук специално – с тях съм участвал в международни изложби и биеналета по света и искам да ги покажа сега на варненската публика. Включил съм работи от цикъла „Звезда“, по който работя вече три години, избрах едни от дълбоките като структура и гама работи. Умишлено ги донесох, защото – нека открехна една завеса – черният цвят ми е любим. Тук са и кръговете с 40 см диаметър – тондо формат – които са трудни за работа, но са добро предизвикателство за мен.

  Аз не робувам на моди и правила – идва ми нещо в главата, премислям го, постоява малко, узрява и тогава го прилагам върху хартията, платното или металната плоча за графиките. Преценявам всяка една идея, журирам я през сетивата си. Много съм дисциплиниран като художник, никога не съм си позволявал да правя нещо случайно или на парче. Всичко, което е излязло от моята ръка, от моята мисъл, е с подчертан знак, с подчертан подтекст, с вкус – по моите критерии. Не робувам и на стилистики.

  Дори заглавията на работите ми са имагинерни – не съм разточителен в думите. Звездата е моята тема от последните години – това е посока, всеобхватна тема, стига човек да може да достигне до същността на понятието.

  В маслената живопис върху платно включвам стойности от бялото до черното, до нюанса, до сивото, с много малко пестелив цвят. Повече цвят влагам в графиката, а в живописта предпочитам монохромните решения – примерно три вида червено с едно черно. Не обичам папагалската шарена живопис. Мен така ме е възпитал животът в изкуството – колкото нещо е по-пестеливо, по-премерено, по-изтънчено направено и по-просто, толкова е по-добро.“

  Изложбата ще открие изкуствоведът Пламена Рачева, директор на Градската галерия.

  Откриването е на 11 февруари от 18:00 часа.

  Изложбата на Цветан Казанджиев в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна ще остане експонирана до 5 март.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg