• Варна
  2°
  разкъсана облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 1m/s S
  Енциклопедия събра спортната слава на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  91372.w468

  На книжния пазар се появи обемистата “Енциклопедия Варна Спорт”. Луксозното издание обхваща над 1800 речникови статии, подредени по азбучен ред, богато илюстрирани, с близо 1000 фотографии. Това е второ преработено и допълнено издание на справочника, отпечатан от издателство Морски свят за последните 2 години.

  Редакционният екип от журналисти, специалисти, в областта на спорта и известни деятели, възкресява духа и постиженията на поколения елитни варненски спортисти. Онези, които развяха националния флаг на почетната стълбичка по време на олимпийски игри, световни и европейски шампионати, балканиади.

  Книгата се превръща в своеобразен разказ в над 300 страници за най-добрите спортисти, спортни клубове, треньори и уникалните за времето рекорди на Варна.

  В изданието виждаме началото на спорта в града от Освобождението (1878), след което проследяваме нишката на спортната слава до 2019 г., когато морската ни столица бе обявена за Европейски град на спорта.

  Тук е един от символите на Варна, построен в края на първото десетилетие на ХХ в. – Юнашкият салон. В основите му майсторите са вградили посланието към идните поколения – “Смелост, стройност, солидарност, здраве, труд и постоянство”.

  Разноцветната енциклопедична мозайка включва имената и биографиите на олимпийците ни Юлиян Русев – в плуването, Андрей Керанов – в гимнастиката, Благой Благоев – в щангите, Ваня Стамболова – в леката атлетика, колоездачът Ненчо Христов,

  Ивайло Маринов – в бокса, първият български баскетболист, играл в NBA – Георги Глушков, тенис легендите ни и още много други.

  Отделено е дължимото място и на варненските спортисти, участвали в параолимпийските игри, които често остават пренебрежимо в страни от светлините на спортната слава.

  Включена е и биографията на популярния алпинист Атанас Скатов – член на варненски туристически клуб, който продължава победния си поход към хималайските осемхилядници. В енциклопедията фигурират десетки имената на шампионите ни в гребането, тайкуондото, гимнастиката, борбата, парашутизма и … дори отборът ни по плажен футбол, за който малцина знаят, че се е класирал сред най-добрите в Европа.

  91372.w468

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg