• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Емил Димитров: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Емил Димитров

  Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна. Това обяви пред БНТ екоминистърът Емил Димитров.

  “За да се следи изкъсо пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната, беше създаден координационен център на МОСВ. В координационния център се следи какво е състоянието на язовирите, какъв е въздухът, какво се случва с отпадъците в цялата страна”, обясни той.

  Има три вида управление на води, с които ние се занимаваме – едното е Напоителни системи – 3700 километра канали, язовири. Другото е енергетиката – язовири и каскади, във върхови моменти трябва да се пускат каскади, за да се захранва енергетиката, и, разбира се, питейно-битовото водоснабдяване – 52 значими язовира се наблюдават. “Студена” се пълни на 50 см, надявам се и на водопровода от София, който се изгражда, за да подаваме вода”, каза министърът.

  Емил Димитров показа нагледно как от Белмекен – Сестримо се подава вода за София.

  “Язовир “Дяково” вече се пълни, защото преди като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода”, допълни министърът. Димитров каза още, че ТЕЦ-ът в Перник е точил вода, но в незначително количество, а “Стомана Перник” малко повече.

  “Не искам да се надлъгваме. Ние сложим водомер, те викат: “Той е на ваша територия”. Да приемем, че няколко кубика е изпуснал самият водомер или кранът, но те ще си получат актовете и те ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно да е така”, коментира министър Димитров.

  Той демонстрира и Националната информационна система за отпадъци – където са всички регистри и разкри ще се контролират границите, както и как ще се следят пристанищата.

  “Ние с корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени и тези контейнери бяха върнати в Италия. Там властите признаха, че при тях е извършено нарушението. Сега карабинерите извършват мащабна акция. Вече контейнери ще идват само на пристанище Варна запад. Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза, че ще плати цената на контрола в България. Само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне”, разкри министърът.

  Той каза, че сме се разбрали с италианците относно боклука и там санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Димитров обяви още, че са подготвили още няколко партиди, но чакат указания от главния прокурор Иван Гешев – корабите са готови, а превозвачите също са информирани.

  “Относно сухопътните граници – ще бъде само Калотина за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само Кулата, северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи. Когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин”, добави министърът.

  Относно ситуацията в ТЕЦ Бобов дол той каза, че в момента нямат разрешение за горене на отпадъци. “Докато не си поставят филтри и системите за сигурност ще е така. Когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти”, завърши Димитров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg