• Варна
  17°
  ясно небе
  Влажност: 40%
  Вятър: 6m/s ESE
  „Тренд”: Дончев и Кралев най-одобрявани в кабинета. ГЕРБ остава първа политическа сила
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  правителство

  Спад в доверието към президента

  ГЕРБ остава първа политическа сила с малко над 2% пред БСП, показва проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

  Електоралните нагласи през февруари очертават формула 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание. Към днешна дата сигурни участници изглеждат ГЕРБ (20,3%), БСП (18,1%), партията на Слави Трифонов (7,1%), ДПС (6,7%) и “Демократична България” (4%). ВМРО остава с 2,6% подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Каракачанов в следващия парламент.

  Запазват се нивата на доверие към правителството (28%). В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата им се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.

  В оценката за работата на президента се отчита лека ерозия, без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа. Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командира на Военновъздушните сили.

  Проучването отчита подобряване на оценката за работата на прокуратурата в сравнение с ноември. Със 7% повече са положителните оценки за прокуратурата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg