• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 56%
  Вятър: 5m/s NNE
  Проучване: 80% от случаите на коронавирус са леки, най-застрашени са възрастните
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  китай коронавирус

  Изследването сочи и висок риск за медицинския персонал

  В Китай публикуваха първото мащабно проучване за новия вирус Covid -19 от началото на епидемията. То е направено на база на данни от над 44 000 случая към 11 февруари, съобщава BBC.

  От Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CCDC)  установява, че повече от случаите са леки, като най-застрашени са болните и възрастните хора. Висок риск има и за медицинския персонал.

  Изследването показва, че 80.9% от случаите са леки, 13.8 на сто са определени като тежки, а 4.7% попадат в графата критични.

  Данните към миналия вторник показват, че 1886 са новите случаи на заразени с коронавируса, а 98 са новите смъртни случаи. 93 от трагичните случаи и 1807 от болните са в провинция Хубей – епицентъра на заразата.

  Данните показват, че средната смъртност е 2.3%, но в епицентъра на коронавируса тя достига  2,9%. В останалите провинции в Китай тя е едва 0.4%.

  Най-висока е смъртността сред хората над 80-годишна възраст – 14.8%. няма смъртни случаи при деца, а при хората до 39 години те е 0.2 на сто.

  Оказва се че Covid – 19 e по-смъртоносен за мъжете – 2,8%, отколкото за жените – 1,7%.

  Най-голяма е опасността за хората със сърдечно-съдово заболяване, следвано от диабет, хронично респираторно заболяване и високо кръвно налягане.

  Китайските здравни власти предупреждават, че медицинският персонал трябва да е особено внимателен с коронавируса.  Като в доклада се посочват петима починали лекари. В него не попада смъртта на Лю Жимин, директора на една от водещите болници в Ухан, за която стана ясно днес.

  12 хил. души са излекувани, показват още данните.

  Освен това според изследването епидемията е достигнала своя пик около 23-26 януари. Властите в Пекин обаче предупреждават, че е възможно да има и нов пик. Страховете са, че броят на заразените може да се увеличи, след като китайците потеглят към работните си места след дългата ваканция за Нова година.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg