• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Взети са всички мерки негодното месо от Плевен да не стига до пазара
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  месо

  Предстои унищожаването на храната без произход и срок на годност

  Над 6 тона месо с изтекъл срок на годност бяха открити в склад за храни в Индустриалната зона на Плевен при съвместна акция под контрола на прокуратурата, в която участваха полиция, Областната дирекция по безопасност на храните и екипи на митниците. В друг, нерегистриран по Закона за храните склад, са открити около 39 тона месо, както и стотици килограми други продукти. Те са без доказан произход. Всички храни, които не отговарят на законовите изисквания, са описани и запечатани, за да бъде спрян достъпът им до пазара.

  Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен д-р Иван Йорданов обясни пред БНТ, че са предприети всички необходими мерки за предотвратяване проникването на пазара и разпространението на опасна храна. Организирането и извършването на проверката е осъществено само в рамките на два часа след получаване на сигнала.

  Незабавно всички тези храни са поставени под възбрана и е започнало изясняване на количеството и произхода. Предстои тяхното унищожаване. Храните от неживотински произход са малко над 54 000 кг. Също са поставени под възбрана за реализация.

  В момента тече процедура по установяване на цените на количествата по асортименти и предстои храните, които са без произход и не може да се докаже годността им за консумация, да бъдат унищожени. Има вероятност една част от тези храни да бъдат насочени към хранителна банка. Става въпрос за храни с доказан произход, ненарушена цялост на опаковката, за които няма съмнения относно тяхната годност за консумация.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg