• Варна
  11°
  тъмни облаци
  Влажност: 65%
  Вятър: 4m/s WNW
  България се прекланя пред подвига на Васил Левски
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Васил Левски

  147 години безсмъртие за Апостола на свободата

  И днес отдаваме почит пред Апостола на свободата. Навършват се 147 години от обесването на Васил Левски. Героят е бил убит от османската власт през 1873 г. Датата е 18 февруари, но традиционно се отбелязва на 19 февруари.

  Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Левски е подложен на 6 разпита, по време на които поема цялата отговорност за подклаждане на революцията и не издава никого.

  След смъртта си революционерът и идеолог на освободителните борби се превръща в национален символ. Той пада в освободителната борба едва 35-годишен, без да доживее да види реализирана мечтата си за свободна България.

  „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само себе си“ – тази фраза се е превърнала във символ на делото на Апостола.

  Днешният ден ще бъде отбелязан с редица събития в цялата страна.

  Възпоменателната церемония пред Паметника на Васил Левски ще започне в 18 часа в сряда, а преди нея – от 17 часа в „Света София” ще се състои Архиерейска панихида.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg