• Варна
  9°
  ясно небе
  Влажност: 42%
  Дигитално възстановената трета серия на „Мера според мера“ с премиера на 11-ти София Филм Фест във Варна и без цензура!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Мера според мера

  За първи път на 11-ти София Филм Фест във Варна публиката ще има възможност да види третата част на възрожденската сага в съвсем нов вид, с напълно реставрирана картина. Новото дигитално копие на третата серия ще разкрие на българската публика неизлъчвани до момента сцени без наложената от старата власт цензура.

  Процесът по реставрация и дигитализация е резултат от сканирането на целия негатив и неговото цялостно почистване, след което е разчетен наново, направени са нови цветови корекции и е коригирана експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на картината и подобряване на качеството й. Освен това епизодът ще бъде представен с изцяло нов звук – верен на оригинала, но преформатиран от моно в стерео 5+1, с добавени звукови ефекти. Другата новост е, че „Мера според мера“ ще бъде представен със запазена оригинална фонограма и добавени субтитри на литературен български език, за да бъде улеснено възприемането на историята от младите поколения, при все специфичните македонски наречия и архаичната лексика на оригинала.

  Легендарната творба на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“ е създадена през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Георги Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Това е първият български филм за борбата на македонските българи – пресъздадена е историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, с участието на реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан. Съдбата на един обикновен поборник – Дилбер Танас, превърнал се от неук чобанин в мислещ човек и сподвижник на известни войводи, е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение.

  Оператор на филма е Радослав Спасов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Божидар Петков. Ролите са поверени на Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Маргарита Карамитева, Вълчо Камарашев, Катя Иванова, Румена Трифонова, Мартина Вачкова, Богдан Глишев, Димитър Луканов, Венцислав Кисьов, Милена Андонова, Ивайло Христов, Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Марио Кръстев, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова и др. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо К. Яворов – „Ден денувам“.

  В „Мера според мера“ се снимат около 110 актьори, 800 епизодици, 19 000 статисти. Общата дължина на филмовата лента на всичките серии е около 11 000 метра.

  Дигиталната реставрация на трета серия на „Мера според мера“ е реализирана в Доли Медия Студио, което стои и зад дигитализирането на „Парчета любов“ и новата версия на „Хан Аспарух“.

  11-ти София Филм Фест във Варна ще се проведе от 13-ти до 20-ти март във Фестивален и конгресен център – Варна, а организаторите са подготвили една необикновена програма с най-доброто от световното кино и съпътстващи събития, които ще направят месец март истински празник на културата в града.

  Новини за фестивала може да намерите тук: https://www.facebook.com/SFFVarna

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg