• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  МУ-Варна – домакин на 8-то издание на практически курс от поредицата OTORHINOLARYNGOLOGIA PRACTICA
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  МУ-Варна - домакин на 8-то издание на практически курс от поредицата OTORHINOLARYNGOLOGIA PRACTICA

  На 14 февруари 2020 г. МУ-Варна бе домакин на осмото издание на практически курс от поредицата OTORHINOLARYNGOLOGIA PRACTICA. Курсът стартира още през 2005 г. и днес е набрал широка популярност сред специалистите. Във фокуса на събитието, събрало множество медицински лица от областта на ушно-носно-гърлените болести във Варна, бе темата „Антимикробна терапия в оторинолагингологията – съвременни стандарти“.

  МУ-Варна - домакин на 8-то издание на практически курс от поредицата OTORHINOLARYNGOLOGIA PRACTICA

  Симпозиумът откри доц. Николай Сапунджиев, ръководител на УС по УНГ болести към Катедра по неврохирургия и УНГ болести на МУ-Варна. Първата практически ориентирана лекция бе на доц. Цветан Велинов, Началник „Лаборатория по микробиология“ на УМБАЛ „Александровска“/Медицински факултет-Бургас. Темата бе „Антибиотична терапия на най-често срещаните възпалителни заболявания на УНГ органите“. Д-р Гален Шиваров, Началник отделение УНГ в МБАЛ „Св. Анна“-Варна, запозна участниците в курса с „Рационално терапевтично поведение при тонзилити и тонзилофарингити“, а доц. Николай Сапунджиев презентира темата „Терапевтични подходи при лечението на острия риносинуит“.

  Специалистите са основателно притеснени, тъй като антибиотичната резистентност представлява все по-сериозен проблем за общественото здраве. Нерационалната употреба на антибиотиците е изключително тревожна тенденция в целия свят. При настоящите темпове на развитие в световен мащаб до 2050 г. антибиотичната резистентност може да доведе до 10 млн. смъртни случаи и до огромни финансови загуби.

  МУ-Варна - домакин на 8-то издание на практически курс от поредицата OTORHINOLARYNGOLOGIA PRACTICA

  Форумът стана повод и за вълнуваща среща на доайенът на Българската оториноларингология – проф. Иван Ценев с негови ученици и колеги. Той представи на аудиторията „Хирургично лечение на възпалителните заболявания на средното ухо“. Проф. Ценев е пионер в областта, носител е на множество отличия на БЛС, МУ-София и е първият хирург провел кохлеарна имплантация у нас още през 1999 г. Неговият професионален и академичен път са тясно свързани с МУ-Варна.

  В тази връзка и във връзка с неговата 85-годишнина, в съответствие с Правилника на МУ-Варна проф. д-р Иван Ценев д.м.н. бе удостоен от академичното ръководство на МУ-Варна с плакет „SIGNUM LAUDIS” за принос в научноизследователската дейност и академично развитие на преподаватели от МУ-Варна и други университети в Република България. От името на академичната общност на МУ-Варна отличието бе официално връчено от проф. д-р Явор Енчев – ръководител на Катедра по неврохирургия и УНГ болести на МУ-Варна.

  Вълнението и радостта на юбиляра от срещата му с неговите ученици и колеги бяха искрени и той се обърна към присъстващите с думите: Четете, трябва да се чете всеки ден, не допускайте да има ден, в който да не сте свършили нещо!

  Визитка: Проф. Иван Ценев започва през 1964 г. като асистент по патоанатомия при ВМИ – гр. Варна и придобива специалността през 1967 г. На по-късен етап в продължение на 3 години (1997-2000) проф. Ценев е ръководител на Катедрата по УНГ болести на МУ-Варна. За този период той реорганизира учебния процес и съдържание, въвежда нови хирургични техники, ръководи и подкрепя докторантурите на асистенти,  стартира нови специализации и докторантури. Има издадени две самостоятелни монографии: “Клинико морфологична отология” и “Клинико морфологична риноларингология”. Автор е на ръководства по хирургия на ухото, “Практически наръчник по оториноларингология”. Автор и съавтор е на голям брой публикации в български и чуждестранни списания.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg