• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Димитър Маргаритов: Не отменяйте пътувания, планирани за лятото и есента
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Димитър Маргаритов

  В настоящата потребителска психоза около коронавируса рискът от спекулации със стоки и услуги се повишава, предупреди пред БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

  Той призова към хладнокръвие, защото „към момента няма основателна причина да се променя потребителското поведение от гледна точка на набавянето на ежедневните стоки и услуги“.

  В КЗП вече има над 20 жалби заради откази на туроператори да върнат пари при опит за отмяна на насрочени пътувания. Става дума за планирани за по-късно през тази година пътувания в рискови заради сегашната ситуация с коронавируса места.

  „Основният спор, който се заражда и който ние като институция ще трябва да арбитрираме в някаква степен, е към кой момент можете да се откажете от пътуване, резервирано в място, където има възникнал форсмажор. Законът казва, че можете да отмените такова пътуване до последния момент преди тръгването, но не казва в кой по-ранен момент можете да го направите“, коментира Маргаритов.

  Маргаритов съветва да не бързаме да отменяме планирани по-напред във времето пътувания. Той уточни, че при извънредни и непредвидени обстоятелства, свързани със съответната дестинация, буквално до часа преди тръгване потребителите могат да прекратят договора за пътуване и да си получат обратно платените разходи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg