• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  В контейнерите за текстил в София за година са събрани над 1095 тона отпадъци
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  контейнер

  За изминалата година над 1 095 тона текстилни отпадъци са събрани в специализираните контейнери на територията на Столичната община. От тях 861  тона (79%) са подготвени за повторна употреба , а 217 тона (20 %) са предадени за рециклиране. Това съобщиха на сайта на общината.

  От началото на  2019 г Столичната община започна да разработва система за събиране и третиране на текстилни отпадъци . С  въвеждането й се цели  да се  намали  вредното влияние на тези отпадъци върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

  Общината  има сключен договор за поставяне и обслужване на контейнерите с фирмите „Евротекс“ и „Тексайд  България“, специализирани за третиране на текстилни отпадъци. На територията на общината вече са поставени 81  контейнери за текстилни отпадъци на 71  места. От 47 съда с бранда TexСycle ,  фирмата „Евротекс“ през миналата година е събрала над 623 тона текстилни отпадъци, като от тях 389 тона (62 %)  са подготвени за повторна употреба, 217 тона (35 %) са предадени за рециклиране. През септември втора фирма “Тексайд България“ постави нови 34 специализирани контейнери на още 28 места в София.  От тогава до края на 2019 г. фирмата е събрали над 472 тона текстилни отпадъци, като цялото количество е предадено за повторна употреба.

  Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от компаниите за третиране на текстилните отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията. Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. Негодни текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.

  Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община – www.sofia.bg/waste

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg