• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Красимир Каракачанов: За първи път министър връща имоти на МО
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Каракачанов

  16 имота на армията са продадени за времето от 2017 г., сред тях няма “апетитни”, категоричен е министърът

  За първи път министър връща имоти на Министерство на отбраната, посочи на изслушването си в парламента военният министър Красимир Каракачанов. Той изнесе справка, че за седем години от 2009 г. до 2016 г. са продадени 196 имота на армията, докато при неговото управление са продадени само 16. Той дори упрекна депутатът Десислав Чуколов от Атака, че не е наясно какво питане е отправил към него.

  Министър Каракачанов разясни, че след 1991 г. и реформите в българската армия в министерството са се оформили ред значителни имоти, които са закрити, не се използват и са с отпаднала необходимост.

  „Те се продават по реда на Закона за държавна собственост. От публична държавна собственост минават в публична частна собственост с решение на Министерския съвет, в Министерство на отбраната се продават с наддаване. Началната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка плюс 10%. При неявяване цената за следващия търг не се намалява, остава същата“, коментира вицепремиерът Каракачанов в пленарна зала. По думите му твърденията на депутати, че той е обещавал да продава острови и полуострови по морето, вероятно са резултат, че атакистите в мащабите „се бъркат с Крим“.

  „Няма масова продажба на имоти, острови, архипелази, жълти павета и не знам още какво. За пръв път министър връща имоти на Министерство на отбраната, 56 дка подарени на община Поморие са върнати, 90 дка в центъра на Пловдив бяха върнати и е видно от фактите, които излагам“, изтъкна от трибуната Каракачанов.

  Министърът на отбраната подчерта, че обратно на внушенията, заложени в това питане на „Атака“, неговата политика е да съхранява имотите на армията.

  „Идеята ми е тези имоти да не се продават, защото 3500 военнослужещи нямат жилище, а през процедура за отстъпено право на строеж да вземем имоти. 1200 картотекирани военнослужещи в София са без жилище“, посочи Каракачанов. Според него „хора, които и един пирон не са забили в живота си, очакват една лъжа, повторена 110 пъти да стане истина“.

  От ГЕРБ поискаха разяснение как с отстъпеното право на строеж ще се реши въпросът с настаняването на картотекираните военнослужещи.

  По справка военният министър уточни, че 3324 души са картотекираните военнослужещи в края на 2019 г., а втора поредна година некомплектът в армията се попълва.

  „Освен увеличение на доходите, за военнослужещите другото е социалният пакет – жилища и децата им да ползват детски градини и училища. 150 лв. им даваме за наем, което е ¼ от наема в София или плаща се повече.

  По изгодният вариант за МО е да не пипа пари или за имота „х“ в Обеля наддават фирмите, минимално 25% е отстъпеното право на строеж и така за две години МО може да придобие жилища, за да реши проблема на тези хора“, категоричен е военният министър.

  Той допълни, че за някои имоти, които са големи 54 дка в Обеля, например, обезщетението ще е огромно и затова МО ще поиска да се прибави детска градина и друг социален център към отстъпените апартаменти от бъдещия строител.

  „В Поморие с отстъпено право на строеж може да се поиска построяването на социален дом за военнослужещите, които са самотни и няма кой да се грижи за тях“, допълни министър Каракачанов.

  Освен това 150 апартаменти, половината от които в София, вече са ремонтирани и там се настаняват военнослужещи.

  Народният представители Милен Михов от Обединени патриоти констатира, че тази процедура по изслушването на министър Каракачанов е инициатива на бивши членове на Обединени патриоти, а „сега зависими членове на един бивш депутат и неговите спонсори“, имайки предвид Волен Сидеров, който е общински съветник от „Атака“ в столичния парламент.

  „Тъй като не стана ясно и не чухме никакви конкретни данни за дебата по имоти и кадрова политика, затова ето какво стана в МО за 2 години и 10 месеца – три пъти с по 10% бяха вдигнати възнагражденията, бюджетът на ведомството надмина 2 млрд. лв., за първи път разходите в отбраната са насочени за придобиване на отбранителни способности“, посочи Михов.

  В допълнение лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи днешното питане към военния министър като „елементарна клеветническа кампания, каквато от „Атака“  могат да правят“.

  За клевета и „лъжа от Гьобелсовски, Сталински тип“ говори и министър Каракачанов. В заключение той напомни на депутатите от „Атака“ надписът на колоната на Хан Омуртаг – „Каквото и да правиш, Бог вижда“.

  „Благодаря на ръководството на парламента, че насрочи това изслушване. Лично аз смятам, че начинът да преодолеем този недокомплект в армията от 5 000 души е да въведем наборната военна служба. Така го правят и модерните държави“, завърши изказването си пред депутатите военният министър. Каракачанов заяви, че наборната служба у нас е финансов въпрос и затова смята, че въвеждането й не следва да стане веднага, а да се обмисли.

  След края на дебата в зала Чуколов причака Каракачанов и в кулоарите на парламента.

  „Краси, ела да си говорим. Защо не ми отговори на въпросите“, подвикна атакистът.

  „С теб няма да споря. Шоу няма да правим“, подмина го министърът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg