• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Евродепутатът Емил Радев и директорът на Първа езикова гимназия посадиха дървета в двора на Градската художествена галерия – Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ГХГ Варна_2

  Директорът на Галерията Пламена Рачева представи на гостите богатата експозиция на една от най-престижните галерии в страната, разположена в историческата сграда на някогашната Първа мъжка гимназия.

  Първа езикова гимназия – Варна отбелязва тази година 140 години от създаването на Първа мъжка гимназия, чийто наследник е елитното училище, избрано за посланик на Европейския парламент. Годишнината стана повод евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев и директорът на гимназията Веселин Василев да посетят Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, в чиято историческа сграда се е намирала Първа мъжка гимназия.
  Гостите дариха и посадиха два нови кестена в двора на Галерията с идеята дърветата да бъдат знак за приемствеността между училищата и културните институти, който ще остане за поколения напред.

  ГХГ Варна_1

  ГХГ Варна
  След това директорът на ГХГ Варна – изкуствоведът Пламена Рачева, представи пред тях ключови колекции от постоянната експозиция и гостуващите изложби. Специално внимание гостите отделиха на сбирката от творби на патрона на Галерията Борис Георгиев, който след броени дни – на 10 март, ще бъде представен в организирана от Варненската галерия и Българския културен институт в Братислава изложба в зала „Дворана“ на Министерството на културата на Словакия.
  Изложбата на световноизвестния художник Борис Георгиев от Варна /1888-1962/ се организира по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Чехословакия и националния празник на Република България. Културното събитие е под патронажа на Н. Пр. Извънредния и пълномощен посланик на Република България Йорданка Чобанова и на Министъра на културата на Република Словакия Любица Лашакова. Куратор на изложбата е Пламена Димитрова-Рачева, директор на Градската художествена галерия – Варна и изследовател на изкуството на художника Борис Георгиев от Варна.
  Евродепутатът Емил Радев обсъди с директора на Галерията възможността тази представителна пътуваща изложба на световноизвестния български художник от Варна – забележителен живописец, странник и хуманист – да бъде експонирана и в сградата на Европейския парламент в Брюксел.
  Градската художествена галерия на Варна вече е гостувала в Брюксел през 2016 г., когато в сградата на Европейската комисия е представена изложба на варненската художничка Калия Йорданова.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg