• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Дари кръв – спаси живот!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  дари кръв, кръводаряване

  От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н.  Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

  В тази връзка Министерство на здравеопазването отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв. Целта е да се осигури на лечебните заведения необходимите им кръв и кръвни съставки, за да бъдат извършвани животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции.

  МЗ информира, че екипите в центровете по трансфузионна хематология ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни.

  Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

  Важно за гражданите е да бъдат информирани, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

  Трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

  Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология – НЦТХ.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg