• Варна
  19°
  ниска облачност
  Влажност: 29%
  Вятър: 4m/s S
  Ужас в Испания: Военни открили починали от коронавирус в леглата си възрастни хора
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Възрастна жена

  Испанските военни, които участват в дезинфекцията на старческите домове, откриват починали в леглата си възрастни хора от коронавирус, заяви министърът на отбраната Маргарита Роблес, предава РИА Новости.

  “Военните в някои домове видяха възрастните, хора на преклонна възраст, напълно изоставени и дори мъртви в своите легла. По отношение на това ние ще бъдем безпощадни, непреклонни. Тези, които не изпълняват задълженията си, ще отговарят пред закона”, каза испанският министър на отбраната в интервю за телевизионния канал Telecinco.

  В същото време тя направи уговорка, че в повечето домове за възрастни хора ситуацията е нормална.

  Агенция „Европа Прес“, позовавайки се на източници в Министерството на отбраната, съобщава за два случая, при които телата на мъртвите са намерени в сградите на старчески домове.

  Миналата седмица стана известно, че ситуацията в старческите домове в Испания е критична – за сто дни починаха около сто възрастни, прокуратурата започна проверка, военните спешно обеззаразяват сградите.

  Дезинфекцията вече е извършена в 73 старчески домове в Испания, от които 14 в Мадрид.

  Дезинфекция на домове за възрастни хора, пристанища, летища, правителствени учреждения, някои улици и площади в различни региони на Испания се извършва от 2,8 хиляди военни служители на подразделенията за извънредни ситуации.

  По отношение на броя на жертвите и откритите случаи на зараза Испания е на второ място в Европа след Италия. Към 23 март са регистрирани 33 089 случая на инфекция, от които 2 182 души са починали, 2 355 са в тежко състояние, 3 355 (10%) са се възстановили. Така общо случаите на заразени става 27,5 хиляди души.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg