• Варна
  18°
  ниска облачност
  Влажност: 31%
  Вятър: 6m/s ESE
  ЕС завърши закупуването на медицинско оборудване за борба с коронавируса
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Европейски парламент

  Съвместният търг покри всички наши възникнали нужди и дори имаме повече материали, сподели председателят на ЕК

  Европейският съюз завърши закупуването на медицинско оборудване, необходимо на общността за борба с разпространението на коронавируса. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за вестник „Ел Паис“, пише БГНЕС.

  „В борбата с вируса Испания наистина се нуждае от защитно облекло, като маски или ръкавици. И в тази област имам добри новини“, каза тя. „Съвместният търг, който ние организирахме за покупки на материали с 25 страни-членки, включително Испания, покри всички наши възникнали нужди и дори имаме повече материали, отколкото ни е необходимо“, съобщи Фон дер Лайен.

  По думите ѝ така Испания и други държави от ЕС вече могат да имат достъп до заявеното количество медицинско оборудване и могат да го разпространяват в болници.

  „В икономическата сфера облекчихме правилата за държавните помощи и в момента това ще ни позволи да одобрим мерки на испанското правителство в размер до 20 милиарда евро, които ще бъдат насочени към подкрепа на малкия и средния бизнес и индивидуалните предприемачи“, каза още ръководителят на Европейската комисия.

  Коментирайки личното си отношение към кризата около коронавируса, Фон дер Лайен казва: „Когато видя смелостта, с която испанците устояват на тази ситуация, това ми дава сили да направя същото“.

  „Моето семейство разбира ситуацията. Не съм ги виждала от няколко седмици и няма да мога да се върна вкъщи в продължение на много седмици.“, сподели тя. Фон дер Лайен каза още, че седемте ѝ деца са вкъщи със съпруга ѝ и всяка вечер общува с тях по Скайп, обсъждайки изминалия ден. „Това ми дава сили да продължа напред“, призна ръководителят на Европейската комисия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg