• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Две варненски лаборатории предлагат бърз тест за COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Коронавирус

  Ето каква е цената на теста

  Две варненски лаборатории предлагат бърз тест за COVID-19 от вчера. Цената на бързия тест за коронавируса е 35 лв. Пробите се взимат от венозна кръв и в определен от лабораториите график. Изследването не е анонимно, попълва се и в двете лаборатории формуляр за информирано съгласие.

  Лаборатория „Статус“ (на бул. “Съборни” 24, ет.3.) ще прави изследването след предварително записване на телефон 052 615 505. Времето за прием на пациенти е определено да бъде от 14 до 16 часа всеки делничен ден на адреса на лабораторията. Пациентите трябва да носят свои лични предпазни средства – предпазна маска и ръкавици, и да удостоверят самоличност с лична карта. За обслужването на един пациент са предвидени около 10 минути. Резултатите ще бъдат получавани в същия ден, без да е необходимо повторно явяване – с лична парола през интернет на сайта на лабораторията

  „Лаборекспрес 2000“ (на ул. “Брегалница” 4) ще извършва бързия тест при сходни условия. Изследвания ще бъдат правени в работното време на лабораторията – от 7 до 14 часа през делнични дни. Пациентите трябва и тук да подсигурят маска, ръкавици и др. , за да бъде допуснати за изследване, и да удостоверят самоличност с лична карта. Резултатите излизат в рамките на 2 часа. При наличие на положителен резултат от лабораторията докладват на РЗИ-Варна от чиято компетентност са следващите мерки.

  Според информационен материал на една от лабораториите за същността на бързия тест и какво го отличава от PCR теста, бързият тест за коронавирус е комбиниран тест и засича антитела от два различни класа – ИгМ и ИгГ (Имуноглобулин М и Имуноглобулин Г). Тестът е скринингов за контакт с коронавируса и при положителен резултат, особено на имуноглобулините от клас ИгМ, е необходимо да се използват и други методи, откриващи директно вируса – PCR диагностика, за да се потвърди или отхвърли текуща инфекция. PCR детектира самата вирусна частица, а бързият тест – имуноглобулините.

  Има две основни причини да си направим теста: да открием дали в момента сме болни от коронавирусна инфекция или да разберем дали вече не сме го прекарали. Изключително важно е да се тестваме в правилния период, за да получим достоверен резултат

  В първият случай, ако се съмнявате за наличие на болестта в момента, трябва да сте проявили някои от основните симптоми от поне няколко дена (температура, суха кашлица, загуба на вкус,затруднено дишане и др.) или да сте били в контакт с доказано болен от коронавирус преди поне 10 дена. В този случай ще се позитивират имуноглобулините от клас ИгМ. Всяко изследване преди този период би дало фалшиво отрицателен резултат (Възможно е да има застъпване и да има позитивен резултат и за двата имуноглобулина).

  Във вторият случай, с цел да разберете дали сте прекали болестта, изследването трябва да се проведе около 20-тия ден от експозицията на болен или след подобряване/изчезване на симптомите. В този случай ще се позитивират имуноглобулините от клас ИгГ. (Възможно е да има застъпване и да има позитивен резултат и за двата имуноглобулина).

  Макар да дава по-бърз резултат спрямо златния стандарт – PCR, бързият тест има някои ограничения: Двете методики са съвсем различни и детектират две коренно различни неща – PCR детектира самата вирусна частица, а бързият тест имуноглобулини. Ограниченията на бързия тест срещу новия коронавирус идват от самата методика. Тестът търси наличие на антитела срещу вируса, а не наличието на самия вирус. Това е и основната разлика между този тест и златният стандарт PCR. Когато организма за първи път се срещне с непознат вирус на него му трябва време, за да подготви своята защита в лицето на антитела или така наречените имуноглобулини. Има няколко групи имуноглобулини като основно правило е, че при настъпила вирусна инфекция първо се синтезират тези от клас ИгМ, а на по-късен етап тези от клас ИгГ. При новият коронавирус COVID-19, антителата от клас ИгМ започват да се синтезират няколко дена след началните симптоми на болестта или поне седмица след първоначален контакт с болен от коронавирус.

  1 коментар

  1. Anna Pavlova

   Дано не се налага, но е добре да го има.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg