• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Удължава се периодът за изплащане на пенсии
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  пенсии

  Във връзка с въведеното извънредното положение в страната, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станциище ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък) включително, съобщиха от Български пощи.

  Съгласно Постановление на Министерския съвет, заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363,00 лв. включително.
  За целта правителството ще отпусне допълнителни 49 840 000 лв. на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2020 г.

  С цел опазване на здравето на клиентите и на служителите ръководството на „Български пощи“ апелира стриктно да се спазват изготвените графици за изплащане на пенсии.

  Графиците са налични във всяка пощенска станция като пенсионерите следва да спазват наложения ред при влизането в салоните на пощенските станции за изплащане на пенсии, да са на безопасно разстояние един от друг /мин. 2 метра/; да носят предпазни средства – маски и ръкавици.

  В случай, че клиентът е възпрепятстван да посети пощенската станция за получаване на месечната си пенсия, след подаване на заявление в пощенската станция, където се получава пенсията, „Български пощи“ може да я изплати в дома на пенсионери над 68 години.

  Пенсията може да получи и упълномощен представител на пенсионера, след предоставяне на еднократно изрично пълномощно или нотариално заверено такова.

  От дружеството посочват, че могат да изплатят пенсията и добавките към нея, ако са до двукратния размер от социалната пенсия за старост, без пълномощно, на съпруг /съпруга/, на пълнолетни деца или на родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество като представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера

  За периода на изплащане на пенсиите ще бъде създадена организация за приоритетно обслужване на граждани над 60 години от началото на работното време до 12:00 часа, съгласно изготвените графици.

  Всички останали клиенти на пощенските станции ще бъдат обслужавани извън този часови диапазон.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg