• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  От утре започва приемането на документи за изплащане на компенсации по схемата 60/40
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Деница Сачева

  Кандидатването към към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места в предприятията, които са пряко засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването започва от утре ( 1 април ) .
  Секторите, които могат да се възползват са  „Търговия на дребно“ (без търговия с автомобили и мотоциклети), „Сухопътен транспорт“, „Пътнически и въздушен транспорт“, „Хотелиерство“, „Ресторантьорство“, „Питейна дейност“, „Кино салони“, „Туристическа дейност“, „Артистична и творческа дейност“, „Предучилищна и училищна дейност“ в частта за частните детски градини и „Спорт“. Заетите в тях са 289 000 души, съобщават от Агенцията по заетостта.

  От утре по приетото от Министерския съвет Постановление нужда от подкрепа ще могат да заявяват и компаниите от всички останали сектори без „Селско, горско и рибно стопанство“, „Финансови и застрахователни дейности“, „Държавно управление“, „Образование“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“, Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление“, както и „Дейности на екстериториални организации и служби“.

  Работодателите от тази група е необходимо да докажат, че през март 2020 г. имат с 20% по-ниски приходи от същия период на миналата година.
  Ще бъде изискван и списък на служителите, на които ще бъдат покривани част от възнагражденията.
  Срокът за разглеждане на документите ще е до седем работни дни от датата на подаване.

  Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че е допустимо работодателите да кандидатстват за част от служителите си, както и за период по-малък от три месеца. Задължителното условие е трудовите правоотношения на служителите да са сключени преди обявяването на извънредното положение.

  „Мярката 60/40 е краткосрочен инструмент за спешна подкрепа на бизнеса за запазване на заетостта, но и за гарантиране на доходите на служителите. Държавата покрива 60% от осигурителния доход на работниците. Направили сме процедурата за кандидатстване максимално бърза – по електронен път през бюрата по труда. Опростената процедура не означава, че няма да има ефективен контрол. Той ще се осъществява чрез Главната инспекция по труда и Национална агенция за приходите, посочи министър Сачева и допълни, че на страницата на Националния осигурителен институт предстои да се създаде публичен регистър на компаниите, които са се възползвали от мярката.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg