• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Отменят задължителното носене на маски, раздават безплатно 1 млн. броя
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Маска

  „Тъй като няма пълно обществено съгласие, Ви уведомявам, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от предходната“, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Според точка 9 всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.

  България ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще ги раздадем на социално слабите хора и на тези, които нямат възможност да си закупят сами маски. Раздаването ще стане чрез Министерството на труда и социалната политика, неговите регионални служби, съобщи Ананиев.

  „Всички мерки, които се предприемат от щаба, правителството и се реализират в заповедите, са насочени само и единствено към защита на здравето на българите и ограничаване на разпространението на коронавируса в България. Не случайно ЕК силно подкрепи мерките, които приемат правителството и държавата, особено подчертават, че те са превантивни и ни дават за пример на останалите държави“, допълни здравният министър.

  „Ще поръчаме маски FFP-2 или 3, която са най-добра защита за гражданите“, допълни министърът.

  Той се върна на дебата – кой трябва да носи защитна маска – болният или всеки. „Това би било вярно, ако знаехме кои са болни. Между нас се движат хиляди хора, които може да са носители, не са изследвани.  Този вирус е съвсем нов, хипотезите са най-различни. Взехме решение за тази мярка в резултат с контактите с наши колеги в държави като Израел, Австрия, Китай, където вие не се съмнявате, че нашите колеги взимат правилните решения“, допълни Ананиев.

  Той призова носенето на маски да бъде превенция.

  „Нашата гореща препоръка е хората да използват маските, след като напуснат своя дом“, допълни той.

  Имаме договорени 2 млн. маски от Китай. До една седмица очакваме тези маски да дойдат на нашата територия, обясни Ананиев.

  Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че през последните дни не е имало опити за контрабанда на предпазни маски. „Голяма част от КПП-та са затворени, особено в Турция, тези опити са преустановени. Те са насочени към вътрешния пазар. Търсенето е повишено“, каза вътрешният министър.

  До момента никой не е бил глобен за това, че не носи предпазна маска.

  402 са актовете за нарушения за забраната за посещение на парковете, градинките и събиране на повече от двама души, обясни вътрешният министър.

  Освен това се обмисля корекция и на глобата от 5 хил. лв.

  „Голяма част от хората си ползват маски и така трябва да е. Препоръчвам хората да се снабдят с маските и да ги използват. Целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че е добре за тях“, каза още Маринов.

  Той обясни, че няма как да се регулира цената в пазарна икономика. „Излизат и големи държави, като САЩ,  да търсят предпазни средства. Това вдига цената. Китайците смениха цените. Няма как да определим колко да струва една маска. Ще има опити за спекулация“, допълни той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg