• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  БАБХ следи за спазването на мерките във връзка с неразпространението на COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  shopping-2615482_1920
  Снимка:Pixabay

  В писмо до Българската агенция по безопасност на храните се обърна Върховната административна прокуратура на България. В него се предлага контролният орган да прецени предвид мерките за неразпространение на COVID-19 дали са съществуват основания за промяна на Единния многогодишен национален контролен план.

  Планът определя официалния контрол и останалите дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните, съобщават от БАБХ.

  Европейският орган по безопасност на храните (EFSA), както и водещи научини институти в Европа са представили в свои становища, че храната не пренася инфекцията. На основание всички научни становища до момента БАБХ смята, че епидемията от COVID-19 не е основана на хранителни инфекции и причинена от храни, затова не е обоснована промяна на плана.

  Социалната изолация и ограничаването на контактите между хората са основен фактор за прекъсване възможността от разпространение на вируса сред населението. В тази връзка Министърът на здравеопазването, съвместно с експерти от БАБХ,е изготвил препоръки към всички предприятия в сферата на хранителната индустрия.

  Основен акцент на предписаните мерки,са спазване на личната хигиена на персонала и потребителите, използването на предпазни средства за защита и дезинфектанти и необходимата дистанция между хората.

  От обявяването на извънредно положение от отдел „Контрол на храни” при ОДБХ осъществяват своите задължения и извършват официалния контрол съобразявайки се с наложените мерки от Националния оперативен щаб.

  Общо 3208 проверки в обектите за търговия на дребно и обекти за обществено хранене на терторията на цялата страна са извършени за периода 16 – 27.03.2020 г. Издадени са 35 акта за установяване на административно нарушение и 326 предписания.

  На един обект е наложено преустановяване на дейността поради незадоволителна хигиена. За унищожаване са насочени  общо 366 кг храни поради изтекъл срок на годност, неправилно съхранение или без документи за произход.

  Най-често констатираните нарушения са по отношение на предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранени и предлагане на храни с несъответствие в етикетирането.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg