• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Персоналният идентификационен код (ПИК) на НОИ вече може да се заяви и по електронен път
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  laptop-820274_1920
  Снимка:Pixabay

  Услугата се осъществява през Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Държавна агенция „Електронно управление“. Всеки  заинтересован може да подаде заявление за издаването на ПИК и да го получи чрез системата.

  Необходима е регистрация и наличието на валиден квалифициран електронен подпис, съобщават от институцията.Предоставена е възможност за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги за лицата, които не притежават такъв.

  Предвидена е и допълнителна възможност за подаване по електронен път на заявление, приложение № 13 към Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване относно упълномощаването на лице, което да подава в НОИ документи за изплащане на парични обезщетения, при условие че упълномощителят притежава квалифициран електронен подпис.

  Възможността за заявяване на ПИК на НОИ по електронен път е част от пакета от мерки на институциятавъв връзка с ограничаване разпространението на коронавируса в условията на извънредно положение.

  В пакета мерки влизат още решението подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, да се извършва в бюрата по труда заедно с регистрацията като безработен, както и предстоящото служебно преизчисление на пенсиите на всички работещи пенсионери.

  Националният осигурителен институт апелира   всички свои клиенти да се въздържат от  посещение в офисите на институцията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg