• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Захариева на срещата НАТО: Очакваме Алианса активно да се включи в борбата с коронавируса
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  захариева, екатерина , МВнР
  Снимка:МНвР

   

  Българска  делегация участва в среща на НАТО от сградата на Служба „Военна информация“ в София.Това е първата в 70-годишната история на Организацията на Северноатлантическия пакт среща, която е  проведена през видеоконферентна връзка.

  Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към колегите си от НАТО с думите : „Въпреки че не е на първа линия в борбата с коронавируса, НАТО трябва да продължи да играе важна роля – цивилните и военните способности трябва да реагират в пълна координация, това са очакванията и на нашите граждани.“

  Министър Захариева апелира организацията  да подкрепи активно  ЕС в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, които са нужни на лечебните заведения.

  Евроатлантическият център за координиран отговор при бедствия се включва активно в доставката на медицински материали и предпазни средства от други страни от НАТО за Италия. Алиансът оказа помощ за разгръщане на полеви болници в Люксембург.

  Министрите обсъдиха бъдещи съвместни действия в борбата с коронавируса, включително и за противопоставяне на дезинформацията и разпространението на фалшири новини.
  На срещата бяха обсъдени още ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, ситуацията в Сирия, Турция и миграционния риск, мисиите в Афганистан и Ирак и отношенията с Русия.

  В срещата за първи път като пълноправен член на НАТО участва делегация на Република Северна Македония. Министър Захариева приветства Никола Димитров ” Това е специален момент и за моята страна, чийто дългогодишен външнополитически приоритет е евроатлантическата интеграция на Западните Балкани“, заяви дипломатът.

  България подкрепи по-засилен ангажимент на Алианса в Близкия изток и Северна Африка, както и за действия на солидарност със съюзниците Гърция и Турция, които изпитват най-големи затруднение вследствие мигрантския натиск от Сирия.

  Министрите препотвърдиха ангажимента на НАТО за постигане на стабилност и дългосрочен мир в страната.

  Министрите одобриха НАТО да поеме от САЩ водещата роля в обучителни програми на иракските сили за сигурност, осъществяване в момента в рамките на Глобалната коалиция за борба с т.нар. Ислямска държава.

  Министрите утвърдиха и набор от допълнителни инициативи за сътрудничество с Грузия и Украйна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg