• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Институтът за пазарна икономика с доклад за отражението на COVID-19 върху икономиката на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ИПИ, икономика, доклад, икономически
  Снимка:Pixabay

  Институтът за пазарна икономика (ИПИ)  е изготвил  доклад  „Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна“, съобщават от Община Варна.  Документът има за цел да предостави информация за очаваното въздействие на кризата с коронавируса върху бизнес климата в града.

  В рамките на две седмици предстои да бъде изготвен и по-подробен анализ за икономическия профил на Варна в контекста на новите предизвикателства. Докладът е изготвен по поръчка на Община Варна.

  В доклада са представени анализи и данни за секторите и трудовите ресурси във Варна преди кризата. за туризма, общи бележки за икономиката и ефекта от COVID-19. Направена е прогноза за ефекта на кризата върху работната сила по сектори.

  Основни моменти  в доклада са следните:

  Преди кризата коефициентът на заетост в област Варна достигна близо 70% през 2019 г., което е рекорд за областта в новата история на страната. Безработицата също е на рекордно ниски нива – 2,8% в община Варна и 3,9% в община Девня за 2019 г., трайно безработни в град Варна почти няма.

  Секторите, които ще бъдат най-тежко засегнати от кризата според доклада са търговия, хотелиерство и ресторантьорство, спорт , култура, транспорт и строителство, там броят на заетите е над 60 000. Отбелязва се, че това са и секторите, в които работната сила най-бързо може да се възстанови, след отпадането на всички ограничения.

  Други над 40 хил. са заети в сфери, които не са толкова зависими от туризма и в които работните места са в по-малка степен засегнати от моменталния ефект на кризата – финанси, информационни технологии, професионални дейности, администрация и управление. Секторите здравеопазване и образование също са сред засегнатите от коронавируса, но към момента опасността от загуба на работни места в тях остава по-малка.

  Над 14 хил. са заети в промишлеността в община Варна, без да се отчита тежката промишленост на Девня. Очаква се кризата да се отрази тежко в промишлеността в морската столица, като корабостроенето вече е засегнато. Като динамичните сектори на промишлеността обаче най-вероятно ще се възстановят сравнително бързо след края на извънредното положение, отбелязват авторите.

  В хода на пандемията сектор „Здравеопазване“ е сред най-тежко натоварените. Отбелязва се, че клиниката по инфекциозни болести във Варна е в отделна сграда, в която към момента са настанени всички пациенти с коронавирус в града. Това позволява на другите лечебни заведения да продължат да функционират нормално.

  В доклада се прогнозира, че най-тежък удар Варна ще понесе по линия на туризма. Градът се посещава от над  730 хил. чужди туристи през лятото, като близо 250 млн. лв. са приходите само от техните нощувки.

  Приходите за града са в размер на над 900 млн. лв. Всеки спад в този показател ще се усети директно в икономиката на града. Средногодишно заетите в туризма са 12,9 хил. – в сектор хотели и ресторанти, но сезонната заетост е по-висока.

  Мерките на правителството, в т.ч. ликвидната подкрепа през ББР и мярката „60 на 40” за запазване на работните места, най-вероятно ще омекотят удара по работната сила във Варна. Голяма част от изгубените работни места могат и да бъдат бързо възстановени при отпадане на ограниченията. В средносрочен план ударът върху туризма и международните пътувания ще имат най-сериозен ефект върху заетостта във Варна.

  В заключение се отбелязва, че Варна остава най-перспективният икономически център в Северна България.Факторите, които оказват влияние върху това са : увеличаващо се население, добра образователна структура и приток на млади хора в местните университети.

  Ориентирането на местната икономика към по-високата добавена стойност, развитието на информационните технологии и развойната дейност, както и доброто развитие на тежката промишленост в широката периферия на града, допринасят към смекчаване влиянието на кризата.

  Трансформацията на Варна към надграждане на икономическия модел на града и по-слаба зависимост от летния туризъм, може да бъде допълнително усилена от настоящата криза. Краткосрочният удар ще е дълбок, но последващото възстановяване има всички предпоставки да бъде бързо и в правилната посока.

  Докладът  може да бъде намерен на страницата на община Варна на адрес : https://www.varna.bg/

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg