• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър-председателят Борисов проведе разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Борисов

  Снимка:МС

  В разговор по телефона двамата лидери са обсъдили актуалната информация за разпространението на COVID-19 и мерките за справяне със заразата,  съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

  Към момента израелските учени не успяват да разработят достатъчно надежден бърз тест, посочи Нетаняху. Прилагането на PCR тестовете следва да продължи като единствено средство, доказващо заразяване с COVID-19.

  Здравната система на Израел изпитва трудност да осигури необходимото количество бройки за тестване за населението, ако има възможност, такива ще бъдат изпратени на България.

  „COVID-19 е безпрецедентно предизвикателство за света. Затова настоящият период изисква единство, солидарност и силна отдаденост за спасяването на живота и здравето на гражданите, както и за преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията“, заяви премиерът Борисов. Той запозна израелския си колега с извършващата се реорганизация в българската икономика в условията на пандемия.

  Министър-председателят отбеляза, че вследствие на съвместните усилия на българската наука и бизнес за броени дни у нас бяха създадени защитни очила и шлемове от най-висок клас. „Капацитетът само в едно от предприятията е от по 200 000 броя месечно. Щом задоволим нуждите от важните предпазни средства в България, ще можем да помогнем и на други страни“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

  По думите му на базата на заявения от фирмите капацитет у нас има възможност за производство на около 1 милион маски седмично.

  В хода на разговора двамата лидери изразиха надежда, че мобилизацията на световната медицина скоро ще даде резултат и COVID-19 ще се превърне в преодолимо заболяване.

  Друг акцент в разговора на Борисов и Нетаняху бе важността на приложените ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. „Само така можем да опазим здравето на гражданите ни, колкото и трудно да ни е в момента“, изтъкна премиерът Борисов.

  Пред Нетаняху Борисов подчерта, че правителството активно работи за подпомагане на най-засегнатите сектори за преодоляване на социално-икономическите последици. „Тук ще ни е нужен много силен отговор, за да може да си върнем предишния начин на живот“, посочи Борисов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg