• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Промените в Закона за енергетиката се отлагат
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  парламент

  Енергийната комисия на парламента отложи заседанието си за приемането на промените в Закона за енергетиката на второ четене. Заради краткото време изникнаха казуси, които не можем да решим, един от тях е бизнесът, обяснява пред „24 часа“ нейният председател Валентин Николов.

  Промените трябваше да бъдат гласувани в зала в понеделник.

  Изменението на закона предвиждаше да се възстановят надплатени пари за природния газ на крайните клиенти – битови потребители на газ и парно, както и на индустриалните клиенти, които са купували горивото на регулирани от КЕВР цени – тоест от 5 август миналата година до 31 март тази година. Казусът се появи за индустрията, която от 1 януари купува природния газ по договори с “Булгаргаз” по свободно договорени цени. Става въпрос за 45 млн. лв., по сметки на работодателите.

  Николов каза, че решението трябва да се намери по най-бързия начин.  То трябва да развърже казуса за възстановяване на надплатени суми както за купения от бизнеса газ от 1 януари, така и за цените на газа за балансиране.

  Още на заседанието на енергийната комисия по промените в закона в петък, стана ясно, че има писмо от дирекция “Енергетика” на Европейската комисия, в което се настоява да няма законови текстове за връщане на парите със задна дата за свободния пазар, тъй като това ще го изкриви.

  По-късно през деня пък Асоциацията на организациите на работодателите поиска оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

  Въпреки забавянето на промените в закона, Николов каза, че  хората, които ползват газ и топлинна енергия, трябва да са спокойни, че парите им ще бъдат върнати максимално бързо от доставчиците им – газоразпределителните компании и топлофикациите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg