• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Израел включва военното разузнаване във войната срещу COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  COVID-19


  Служители от елитния отдел 8200 прилагат алгоритми за събиране и анализиране на данни

  Служители от елитния отдел 8200 прилагат свои собствени алгоритми за събиране и анализиране на данни за това как мерките, предприети от други страни, са помогнали за предотвратяване на епидемията, като същевременно обновиха остарелия софтуер на здравната система.

  Израел включва някои от най-добрите си военни умове за водене на война срещу коронавируса, като членовете на елитното разузнавателно звено 8200 подпомагат здравното министерство в усилията за справяне с разпространението на болестта, съобщава БГНЕС.

  Най-малко 15 разузнавачи от елитно звено работят заедно със здравни служители в специално издигнато съоръжение в близост до „Медицински център Шеба“ в центъра на страната.

  “Министерството на здравеопазването ни помоли да се включим в борбата срещу коронавируса”, каза неназован старши служител в звеното и добавя, че “анализират данни, използвайки наша методология”.

  Други 300 членове на звеното също подкрепят усилията, като същевременно продължават задължението си да анализират данни, свързани с базираната в Ливан терористична група Хизбула, иранските сили на Кудс и Хамас в Газа.

  “От министерството ни помолиха да определим защо смъртността от коронавирус в Германия остава ниска, въпреки че броят на потвърдените случаи е висок и продължава да расте, как Южна Корея успя да изравни кривата и какви са резултатите от мерките, предприети от други страни”, казва офицерът.
  “Бяхме попитани и за ситуацията в Палестинската администрация и какви изследвания за лечението на коронавирус се правят по целия свят.” Всеки въпрос се отправя към специализиран екип, който събира данни, анализира ги и подготвя доклад.

  “По-сложните въпроси се анализират с помощта на алгоритми, които обикновено използваме за военни цели, което дава възможност за бърз отговор”, казва офицерът.

  „Ние разглеждаме степента на заразяване в Израел чрез нашите сложни инструменти и бихме могли да предупредим властите, че сме близо до честотата, наблюдавана в Италия в началото на пандемията, и бихме могли да посочим фактори, които дават възможност за оптимизъм.“

  Военното разузнаване на Израел също координира действията си с колегите си от други агенции по целия свят и се обърна към медицински изследователи, работещи по антитела, взети от хора, които са се възстановили от COVID-19.

  Членовете на звеното бяха изненадани от основните технологични възможности на здравното министерство, което използва остаряла компютърна система и архаични методи на работа, в сравнение с възможностите, с които разполага.

  Военните са открили, че всяка институция – болници, здравно министерство, лаборатории, организации за поддържане на здравето и спасителна служба – съхраняват данните си отделно. Така една от първите задачи, възложени на екипа, било създаването на софтуерен пакет, който да позволи на всички доставчици на здравни услуги да споделят своите данни в реално време.

  “В нормални времена, не по време на война като сега, нищо не се случва, ако файл, прехвърлен от организация на друг, пристигне утре или на следващия ден”, казва офицерът.

  Служителят е дал висока оценка за медицинския персонал, който е на първа линия на тази война, и изрази надежда, че технологичните системи, които използват, скоро ще получат необходимото финансиране.

  „Те са прекрасни здравни специалисти, които правят всичко възможно“, казва той. “Това е система, която не е получила същия бюджет, който отбранителната система е получавала през годините, но те могат и ще се справят.”

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg