• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Емил Караниколов: Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Емил Караниколов

  „Колелото е завъртяно. Въпросът е докъде и колко ще продължи. Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора“, заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

  По негово мнение в момента мерките са такива, каквито трябва да бъдат.

  „Изолацията е най-добрият механизъм. Това не е първа криза за икономиката, но не може все още да се каже дали е най-голямата, тъй като нещата се влошават с всеки изминат ден. Със здрави хора и със сплотена нация ще се справим“, категоричен е той.

  Той се съгласи, че определени сектори от икономиката ни страдат заради извънредните мерки, но и без ограничения, ако никой не ходи по хотели и ресторанти, ефектът е щял да бъде същият. Значително по-голям проблем са икономиките около нас. Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика.

  Министърът смята, че трябва да се борим с COVID-19 на глобално ниво. Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки. В момента са приети само краткосрочни такива.

  „Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне“, обясни министърът.

  По негово мнение не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник.

  Той обясни, че сега не е момент за популизъм. Бюджетът е един. Не трябва да се раздават пари само заради това, че някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтинга, каза Караниколов

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg