• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Банов: Артистите могат да се чувстват спокойни за трудовите си възнаграждения
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  Боил Банов , министър на културата
  Снимка: Официална страница на Министерство на културата

  Всички артисти, които са заети на държавна и общинска работа, могат да се чувстват спокойни за трудовите си възнаграждения, увери министърът на културата Боил Банов.

  За времето на извънредното положение те ще преминат от делегиран на директен бюджет и заплатите им са гарантирани за този тежък период, допълни Боил Банов пред БТВ.

  Според него това е много силен ход на държавата, защото много дейци на културата трябва да бъдат защитени.

  Те трябва да са спокойни и могат да подготвят своите роли и вкъщи, заяви министърът.

  „Няма да допуснем разрив в системата, няма да излизат в неплатен отпуск, нашите творци трудно ще го понесат“, коментира той.

  За извънредното положение ще се премине от делегиран към директен бюджет. В сряда на министерски съвет колегите ще подкрепят тази мярка, отбеляза още Боил Банов.

  Според него големият проблем е при артистите на свободна практика. Те могат да ползват други мерки, каза министърът и като пример посочи кредитите без лихва до 1500 лева. Търсим и други механизми през министерството на културата, посочи Банов.

  Той съобщи, че предстои онлайн заседание на всички министри на културата в Европа, за да споделят своите практики, има и няколко мерки, които се обсъждат.

  „Оптимизирали сме всички ресурси, правителството стои зад културата на България, подкрепя ни. Дори и да има свиване тази година, трябва хората да устоят и да работят по нови проекти“, отбеляза министърът на културата Боил Банов

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg