• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  МОН: Неработещите частните детски градини и ясли не трябва да събират такси
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  деца, детска градина
  Снимка:Pixabay

  Поради  множество постъпили въпроси и сигнали по отношение на предварително заплатени суми за посещение на частни детски градини и частни детски ясли в условията на извънредно положение поради разпространението на COVID-19 в България МОН и КЗП  публикуват препоръки към заинтересованите страни.

  Във връзка с Решение на Народното събрание на Република България за обявяване на извънредно положение и въведените мерки по време на извънредното положение в страната са преустановени посещенията на децата в детски градини и детски ясли.

  Поради това,  че  частните детски градини и ясли не могат да изпълняват своите дейности за времето на извънредното положение, съответно не трябва да събират такси за непредоставена услуга. В тази връзка  би следвало сумите, които са заплатени авансово от потребителите да им бъдат възстановени.

  В документа се казва, че заинтересованите страни могат да използват различни подходи за договаряне – възстановяване на платените суми, използване на платената цена за бъдещи периоди или др.

  Въпреки преустановяване работата на детските градини и ясли институциите имат фиксирани разходи и за времето на извънредното положение и в тази връзка съществува възможност да бъде прихваната част от заплатените такси

  В заключение се препоръчва след постигнато съгласие страните да го оформят с подписване на анекс към договора за предоставянето на услугата

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg