• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Борисов обсъжда със Светия Синод мерките за предстоящите празници
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Бойко Борисов

  Премиерът с притеснения да не попаднем в пика на коронавируса

  Днес се очаква премиерът Бойко Борисов да разговаря с патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод за мерките по време на наближаващите Великденски празници.

  Премиерът изрази опасенията си, че пикът на разпространението на заразата от коронавирус у нас ще е точно по време на Цветница и Великден.

  „Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пик. В момента пълзим бавно нагоре, но нагоре, нещо по-дисциплинирано, ако можем да направим“, заяви вчера Борисов, като подчерта, че вижда, че хората спазват правилата с безопасност, ходят с маски.

  Премиерът подчерта, че няма как да говорим за разхлабване на мерки сега, преди да минат две-три седмици и да се види каква ще бъде ситуацията след празниците. Въпреки това, стана ясно, че щабът обмисля как планините около градовете, както и парковете, да бъдат отворени за посещения.

  По време на срещата на Борисов със Светия Синод се очаква да бъден уточнен и начинът, по който ще бъде донесен от Йерусалим чудодейният Благодатен огън. Всяка година в навечерието на Възкресение, представители на Българската православна църква пътуват до Йерусалим, за да донесат слизащия само на Велика събота Свещен благодатен огън, който получава единствено патриарха на православните християни в Свещения град.

  1 коментар

  1. Л Б Илиев

   Не съм вярващ и за мен празнуването на Великдин е исторически създаден народен обичай. Религиозните служби не ме вълнуват. Във време на вирусна епидемия считам, че трябва да се спазват ограничения, които да препятстват разпространението на заразата.
   Чета и слушам например за получаване на причастие с една лъжичка и обяснението звучи направо абсурдно-нещо като че Бог няма да позволи заразяване и предпазва вярващите. Това за мен е позиция на религиозни фанатици. Добре, ако в къщи вярващи, които са се причестили по този начин донесат вирус, как ще обяснят на невярващите си близките ако ги заразят?
   Впечатленията ми са, че БПЦ е “замръзнала” в хилядолетните канони и си живее в един свой свят.
   Не знам какъв ще е резултатът от разговора на властта с БПЦ. Но ако той е нулев бих
   си помислил за възможност на налагане за 2 седмици на вечерен час или нещо подобно по празниците. Вярно, че е антидемократично и т.н., но някога мерките са необходими. Може да не съм прав, но така виждам нещата.
   На всички – Бъдете здрави и се пазете.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg