• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  300 000 българи са планирали пътувания в чужбина от 13 март до 1 юни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Източник: Министерство на туризма

  “Според данни на трите основни организации на туроператорите в периода от 13 март до 1 юни резервации – ранни или цялостни, са направили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина”. Това съобщи пред NOVA министърът на туризма Николина Ангелкова.

  По думите ѝ най-засегнати от ситуацията с разпространението на коронавируса са тези туроператори, които предлагат екскурзии в чужбина.

  Министър Ангелкова препоръча на българите, които са резервирали екскурзии в този период да се възползват от възможностите за алтернативно пътуване или ваучери.

  По данни на Министерството на туризма пряко заетите в областта на туризма през 2019 година са били 167 000 през четвъртото тримесечие и 202 000 – през летния сезон.

  Ангелкова обясни, че е направена анкета от туристическите организации. Половината от анкетираните са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. „Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго ще освобождават служители. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите“, обясни министърът на туризма.

  Тя отново изрази надежда, че България ще има късен летен сезон. „Очертаваше се 2020 година да бъде една от най-успешните и да преминем границата от 10 млн. чуждестранни туристи“, каза Ангелкова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg