Борисов: Ще се търсят възможностите България да започне производство на тестове

В петък предстои среща в МС за обсъждане при какви условия може да се възстанови дейността на закрития преди 20 години институт

Премиерът Бойко Борисов съобщи по време на брифинг в МС, че ще се търси възможност за възстановяването на закрит през 2001 г. институт, специализиран в произвеждането на тестове. 
Той информира, че утре ще има среща в МС с ръководителя на този институт, за да се обсъди при какви условия може да се възстанови дейността му. Ще опитаме, както имаме най-добрата ваксина срещу туберкулоза, ще се опитаме следващите месеци да възстановим дейността и съм убеден, че имаме потенциал да го направим, каза премиерът.
Той изтъкна, че този институт е бил един от трите най-добри в света, след САЩ и Германия.
Премиерът отново повтори, че "физически" няма тестове в света. Днес съм възложим на нашата индустрия да се опитаме да произведем четчиците, те са със специална материя отпред, за да правим бартер, каза Борисов и напомни, че за надежден се смята бавният тест. Премиерът информира още, че на извънредно заседание на МС утре се очаква да се вземе решение за плащане на доставка на 1 млн. тестове от Южна Корея.
По повод разпореждане от вчера на премиера да бъде освободен бордът на директорите на Българската банка за развитие заради решението на банката да се отпуснат 75 млн. лева на колекторска фирма, премиерът коментира изказването на ръководителя на банката, че Борисов е бил подведен по отношение на предоставените му анализи, като заяви, че не се чувства подведен. Ако нямаш разбирането, че когато говорим как всяка фирма, магазинче, самоосигуряващите - артисти, творци, да спасим, изведнъж даваш 75 млн. лева кредит. Най-малкото - обади се и ми кажи - чиста е сделката, коментира Борисов и напомни, че за хората това е държавната банка. Той заяви, че не би разрешил отпускането на подобен кредит, колкото и да е правилен. Борисов посочи, че парите на държавата са нужни, за да изпълни основната си задача - да успее да опази парите за пенсии, заплати за структуроопределящите жизнени системи на държавата.