• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Станаха ясни финалистите за Европейска литературна награда „Димитър Димов“ 2020
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Европейска литературна награда Димитър Димов


  Двама български и трима чуждестранни европейски писатели ще се състезават за Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ тази година. Петимата финалисти във второто издание на конкурса са Венцислав Божинов, Джамал Уариаши, Дубравка Угрешич, Момчил Николов и Франсоа-Анри Дезерабл.

  Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних по повод 110 години от рождението на големия ни писател.
  Целта на приза е да отличи романи с висока художествена стойност, създадени в Европа и издадени на български език в предходната на връчването си календарна година.

  „Белези“ (изд. „Рива“) на българина Венцислав Божинов, „Глад“ (изд. „Колибри“) на холандеца Джамал Уариаши, „Лисица“ (изд. „Колибри“) на хърватката от български произход Дубравка Угрешич, „Някой си господин Пекелни“ (изд. Аквариус) на французина Франсоа-Анри Дезерабл и „Чекмо“ (изд. „Сиела“) на българина Момчил Николов и са петте романи финалисти във второто издание на престижния конкурс Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“.

  Жури от експерти определи петте произведения финалисти за 2020 г. между общо 37 романа – 24 български и 13 чуждестранни европейски, номинирани от 21 български издателства.

  Победителят ще бъде обявен по-късно през 2020 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg