Да преборим пролетната умора!

Преборете я лесно с диета и упражнения

Пролетта е тук. Време е цветята да цъфнат, тревата се раззеленява, дърветата се покриват с листа. Време е хората да се чувстват изтощени по цял ден.  
Експерти твърдят, че пролетната умора се свързва с факта, че денят става по-дълъг. Това засяга биоритмите и хормоналните цикли на хората.
Професор О Шенг-Уон от Университета Конкук, Сеул, Южна Корея, казва, че пролетната умора включва сънливост, липса на концентрация, загуба на апетит, а в някои случаи и виене на свят. Въпреки това, тя не е болест или болестно състояние. Именно затова борбата с нея е лесна и ефективна. Нужно е само да комбинирате добра диета с някои упражнения и ще постигнете благоприятни резултати.
Ако се чувствате изтощени, е най-добре да подремнете за 10-20 минути, отколкото да се опитвате с всички сили да се предпазите от сънливост. "Ще облекчите малко симптомите и ще намалите умората, ако се възползвате от един качествен сън", казва той.
Въпреки това, ако симптомите продължават повече от 3-4 седмици, трябва да посетите лекар. Умората и леността са два от ранните симптоми на хепатит, анемия, заболяване на щитовидната жлеза или черния дроб.
Ето списъка от 5 съвета за по-лесно преодоляване на пролетната умора:
1. Не пушете, избягвайте пиенето на кафе и алкохол. Пиенето на кафе просто ще прикрие сънливостта, което само ще стресира тялото.
2. Не пропускайте закуската и опитайте да се храните редовно. Закуската набавя ценни хранителни вещества за почти целия ден. Също така предотвратява преяждането на обяд.
3. Правете основни упражнения. Изпълнете няколко прости упражнения за разтягане. Ходете пеш. Така мускулите ви ще се отпуснат и това ще ви помогне за по-качествен сън през нощта. Освен това, упражненията освежават както тялото, така и ума.
4. Направете кратка дрямка следобед. Но не повече от 20 минути. Дори 10-минутна дрямка може да помогне да се преодолее сънливостта. Ако прекалите със съня обаче, може да повлияете на почивката си през нощта.
5. Отворете прозорците. Така ще увеличите количеството на кислород в стаите. Кислородът е основна храна за мозъка, не го ограничавайте. Особено през пролетните месеци на умора.

Източник: jenite.bg