• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  След епидемията: Термокамери в кината и театрите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Боил Банов

  Правят регистър на свободните артисти, обясни министър Банов

  Термокамери ще бъдат разположени във всички културни институти, сред които кина и театри, след като мине епидемията, съобщи пред БНТ министърът на културата Боил Банов. „Този вирус ще продължи да съществува, затова ще поставим термокамери, които да измерват температурата на зрителите. Така те ще са по-спокойни, когато посещават културни събития. А нашите събития винаги са свързани с посещението на много хора“, каза министърът на културата.

  В момента Министерството на културата разработва тяхното поставяне, тъй като нещата няма да се върнат към старото си положение веднага от 13 май нататък, когато се очаква извънредното положение да бъде вдигнато.Според Банов след епидемията на преден план ще дойдат хората на изкуството, те ще повдигат духа ни и ще ни водят напред.

  В момента предстои да бъде направен регистър на свободните артисти у нас. За да помогне на свободните артисти в момента, Министерството на културата ще пренасочи парите за капиталови разходи към различни програми и проекти, обясни Банов. В момента точно тези капиталови разходи няма как да бъдат използвани за целите, за които са били отпуснати.

  Беше обявена подкрепа за независимите артисти – 3 минимални работни заплати, заедно и осигуровките. При тях се има предвид два месеца извънредно положение и 1 месец след това. При тях ще се стартират много програми и проекти. Сериозно ще се увеличат парите за създаване на нов продукт и за разпространение на вече създадени такива. Ще бъде удължен срокът на проектите, ще се променят и условията в частта административни разходи, които до сега са били 10%. Сега това перо ще се качи поне на 25%. Всички заети ще могат да имат заплата през проекта.

  „Ако се удължи извънредното положение, ще удължим и мерките, ще въведем и нови. Мерките не са само по отношение на ограничаване на социалните контакти, мерките в цялата страна и в икономиката, и в частност в сектор култура, са в крайна сметка и животоспасяващи, и позитивни, които дават възможност за растеж и развитие“, каза още Банов.

  Министърът обясни, че тези, които се възползват от мярката три месеца заплати плюс осигуровки, не може да се възползва от мярката 1 500 лева на месец безлихвен заем.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg