• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  БАН: Вероятен пик през юли и безработицата до 10%
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Икономика

  Икономистите на БАН са разработили три сценария за последствията в страната във връзка с борбата срещу COVID-19 .Според тях, в основата на рецесията, която се очаква е уязвимостта на човешкия фактор.

  На база обзор на предприетите  фискални мерки, които са в съответсвие с политиките в областта на основните търговки партньори на страната,  икономистите са разработили три сценария за развитие на българската икономика. Анализите са разработени  и на база  официални данни за разпространение на заразата в страната към 12.04.2020г.

  Първият сценарий,който е оптимистичен, допуска, че пикът на заразата в страната ще е в средата на месец май и няма втора вълна от заболели. При този вариант мерките постепенно се отменят и през второто шестмесечие ще заработи нормално. Прогнозата е за спад в размера на БВП от 2.4 %, инфлацията спрямо 2019 ще нарастне незначително. Спад с до 20 % се очаква в обемите на външна търговия, внос и негативно отражение върху текущата сметка, поради лошия сезон в туризма.

  Предвижда се бюджетен дефицит от 1,5 % спрямо БВП, който ще бъде покрит с емитирането на нов външен дълг в размер на 2.5 млрд.Пазарът на труда ще отчете нарастване на безработицата до 6.9 %. Вероятността този сценарий да се реализира е 20 %
  При сценарий номер две, при който вероятността за осъществяване с 60% се предвижда пикът на заразата да в края на месец юни -средата на юли. След това мерките ще започнат да се отменят постепенно, но е възможно някои ограничения да се въведат отново. В този случай се очаква спад на БВП с 4.3% , значително намалени обеми на външна търговия, спад в сектора на туризма с 50 %.

  Годишната инфлация ще нарастне с 4,2 % спрямо предходната година. Нивата на безработица ще са значително по-високи, около 10 %, което е двукратно увеличение спрямо 2019г. Очакват се по-ниски приходи за бюджета в размер на 9% при запазване нивото на разходи, но с пренасочване към секторите на здравеопзване и социално подпомагане.

  При този вариант бюджетния дефицит ще е в размер на 2.5% спрямо БВП, размерът на дълга, който ще бъде емитиран ще е в размер на 3.8 млрд.лв. Резервите във валута ще намелят с около 500млн. евро.

  Третият сценарий-песимистичният,има вероятност за  сбъдване от 20 %.  При този вариант се допуска, че пикът на заразата ще е в средата на август, като мерките се затягат и отпускат периодично.

  При този вариант пазарът на труда ще изпита силен шок, нивата на безработица ще стигнат 12 % . Реалнист спад на БВП ще е 5.7 %, а инфлацията ще нарастне до 5.2 % спрямо предходната година. Противодействащ фактор за по-висока инфлация ще е намаленото потребление и по-ниските цени на енергийните ресурси.
  Прогнозата е за значително влошаване на текущата сметка с повече от 2 млрд. евро, дължащи се оновно на проваления летен туристически сезон – спад между 50 и 70%.

  Бюджетният дефицит ще достига 5% спрямо БВП и ще се покрие с емитиране на нов дълг в размер на 8 млрд. лв. Валутните резерви намаляват с около 1 млрд. евро, а правителственият дълг се увеличава до 26.5% от БВП.

  Икономистите на БАН подчертават, че оптималните мерки за борбата с COVID-19 са свързани със съзнателно ограничаване на икономическата активност и намаляване броя на заразените. Основен проблем при този вариант  е, че се отлага във времето постигането на обществен имунитет, но в зависимост от развитието на епидемията може да се мисли за циклично налагане или отмяна на ограниченията.

  Според анализа на икономистите  за трайно справяне с инфекцията ще са необходими между 6 и 12 месеца, като този период може да се съкрати само при наличие на доказани медикаменти за лечение.

  Докладът може да бъде прочетен тук

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg