• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненски архитект предлага отваряне на града към морето
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  All-focus
  Визуализация: арх.Максим Недков

  Младият варненски архитект Максим Недков с проекто-идея алеята между Първа буна и Рибарски плаж да бъде пешеходно пространство.

  Според автора, това пространство е най-силната връзка между морето и мрежата от градски пешеходни пространства. Това е единственото близко място в града, където алеята за разходки преминава директно до плажа, без да бъде разделяна от постройски, заведения или други търговски обекти.

  Към момента няколко паркоместа отнемат стойността на ценното пространство и го лишават от функцията на морска променада. Заради 40 паркирали автомобила (които без проблем биха могли да паркират 200 м на изток) варненци нямат панорамна плажна пешеходна алея.

  Споменатите паркоместа отнемат възможността за поставяне на пейки и зеленина , и създаване на място за разходки и временен отдих. Дори посетителите на плажните заведения са принудени да гледат морето от “втора линия”, като първата е отредена за паркиране.

  Архитект Недков предлага да се ограничи достъпът на автомобили западно от Първа буна. Освободените пространства да се облагородят и да се добави градска мебел.

  Да се създадат възможности за сядане и наблюдаване на морето и хората.

  Паркирането на автомобили да бъде изнесено на изток.

  Предложението е в рамките на инициативата   „Как изглежда ЕкоВарна “,част от  “Активни за устройване на обществени пространства”.

  Буната проект

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg