• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Дилър, разпространявал дрога във Варненско, остава в ареста
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  съд

  Съдебният акт е окончателен

  Апелативният съд във Варна удължи ареста на Анатоли И., след като потвърди определение на Окръжния съд от 8 април, съобщават от пресцентъра на съдебната институция. Мъжът е с предявено обвинение за държане на амфетаминово производно – високорисково наркотично вещество с цел разпространение. На 10 март при обиск в дома му е открит остатък от наркотика. Според прокуратурата, показанията на множество свидетели и обвиняеми обосновават тезата, че Анатоли е бил разпространител. Той е осъждан за държане на високорискови наркотици и за управление на МПС след употреба на упойващи вещества.

  Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че по това досъдебно производство прокуратурата е привлякла към наказателна отговорност шестима души. На 24 март тази година втората инстанция потвърди ареста на двама от тях – Панко П. и Филип Ф. Те са обвиняеми за държане и разпространение на марихуана, амфетамини и метамфетамини в Девня и околните населени места.

  В жалбата си до Апелативния съд, Анатоли И. поиска замяна на мярката „задържане под стража“ с домашен арест или парична гаранция.

  Апелативната прокуратура обяви в съдебната зала днес, че предположението за авторството на престъплението се извлича от събраните досега доказателства – експертни справки и свидетелски показания. Предходната съдимост показва опасност той да извърши друго престъпление. Освен това, настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане.

  Защитата на обвиняемия оспори наличието на противоправно действие, поради неговата малозначителност. Заяви, че намереното вещество тежи 0,08 гр. и е било предназначено за лична употреба, тъй като обвиняемият е наркозависим.

  Чрез видеовръзка със следствения арест Анатоли И. потвърди искането си за по-лека мярка за неотклонение.

  Апелативният съд отказа да уважи жалбата на 34-годишния мъж. Въззивната инстанция намира, че месец след повдигане на обвинението, доказателствата потвърждават касателството на Анатоли към престъплението. Сочат го извършените обиски, експертни справки и немалко свидетелски показания. За да обоснове риска обвиняемият да извърши ново престъпление, съдът припомни, че той е осъждан три пъти. Всички деяния са свързани с притежание и употреба на наркотици. В последния случай, по одобрено споразумение му е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от три години. Определението за това е влязло в сила на 21 март миналата година, така че настоящото деяние е извършено в изпитателния срок. Това означава, че опасността от ново престъпление не е само хипотетична, а реална. След като заключи, че са налице изискваните от закона предпоставки за продължаване на най-тежката мярка за неотклонение, съдебният състав не намери основания да я измени. Така Апелативният съд отхвърли жалбата като неоснователна. Той потвърди като правилно и законосъобразно определението на Варненския окръжен съд, с което Анатоли И. е задържан под стража.

  Съдебният акт на въззивната инстанция е окончателен и не подлежи на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg