• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Първият онлайн фолклорен конкурс у нас повдига духа на българите в карантината
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  фол

  Кандидатите могат да изпращат видеозаписи на изпълненията си от 20 април до 20 май

   

  Първи по рода си фолклорен конкурс, който ще се проведе изцяло онлайн, ще повдига духа на българите в условията на извънредното положение. Идеята на фондация “Българин” датира от 2018-а. “Един от най-добрите преподаватели по гайда у нас, Драгни Драгнев, който е част от експертния съвет на фондацията, предложи да организираме нещо подобно. Самият той бе поканен да проведе онлайн дистанционно обучение в Ирландско училище и така дойде идеята. В продължение на две години оформяхме регламента и търсихме спонсори, за да можем да предложим приличен награден фонд на участниците. Планирахме да проведем конкурса в края на годината, но предвид извънредното положение, в което се намираме в момента, решихме да го обявим по-рано и с инициативата си да опитаме да повдигнем духа на българите”, разказа изпълнителният директор на фондация “Българин” Станимир Георгиев за Varnautre.

  Конкурсът официално ще стартира на 20 април, но става популярен по-рано заради публикации в социалните мрежи. “Имаме запитвания от читалища от цялата страна, както и от български училища в чужбина”, разкри Станимир Георгиев.

  В конкурса имат право да участват всички български и чуждестранни граждани от цял свят в категориите – народно пеене, народни инструменти и народни танци. Изпълнителите могат да участват индивидуално в 5 възрастови категории. Съвместни изпълнения могат да изпращат и семейства, а при отпадане на извънредното положение се допуска свободно участие в конкурса и на групи.

  Парични награди са предвидени за тримата най-високо оценени участника в групите на възраст над 14 години, а победителите в категориите до 14-годишна възраст ще получат награди и грамоти. Организаторите са предвидили и 12 допълнителни, специални награди извън конкурсната програма.

  Оценките и класирането на всички таланти ще се формира от публиката и от подбрано жури с дългогодишен опит в българския музикален фолклор, част от което ще е и ръководителят на катедра “Музикален фолклор” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив доц. д-р Владимир Владимиров. Видеата, изпратени от участниците, ще се публикуват в официалната страница на фондацията в социалните мрежи, както и в ютуб каналът на “Българин”. Така почитателите ще могат да изразят своето мнение, кои от изпълнителите харесват най-много.

  Наградният фонд, който призьорите ще си поделят е 5000 лева. Освен паричните награди най-талантливите и атрактивни изпълнители ще получат покана и възможност да участват в новогодишния благотворителен концерт, организиран от Фондация “Българин”. Най-добрите инструменталисти и певци ще бъдат поканени за съвместна творческа работа в състава на Оркестър “Българин” с възможност за професионална реализация, концерти и участия в страната и чужбина, а най-добрите танцьори ще получат покана и достъп до майсторските класове по народни танци на Ансамбъл “Българин” и Клуб за народни танци “Българин”.

  Участниците могат да изпратят своите видеоклипове на e-mail: bulgarian.competition@gmail.com чрез уеб платформите за пренос на данни: Google Drive, dox.bg или wetransfer.com до 23:59:59 часа на 20 май.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg