• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Само един от петима пациенти с онкологични заболявания е получил информация от своя лекар за COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  доктор


  Всеки четвърти с онкологично заболяване се притеснява за лечението и бъдещето си. Това събщиха от Националната пациентска организация. Резултатити са изведени след допитване сред пациенти с онкологични заболявания, проведено от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

  Проучването е проведено онлайн в периода 8 април – 15 април 2020 г., с участието на 1710 пациенти (320 мъже и 1390 жени, 596 от участниците са на активно лечение, а 1114 – на диспансерно наблюдение)

  Само един от петима пациенти с онкологични заболявания е получил информация от своя лекар за COVID-19. За повечето пациенти (60%), които са говорили с лекаря си за новия вирус, получената информация е абсолютно недостатъчна.

  Близо половината от участниците в допитването живеят в областен град, а всеки четвърти – в столицата. 70% взимат сами решение за лечението си, а останалите разчитат за това на съпрузите или децата си. Едва 18,4% са самотноживеещите пациенти с рак, участвали в допитването.

  Пациентите се информират за COVID основно от телевизията (62%) и от интернет (36,8%). В извънредното положение близо половината от пациентите с онкологични заболявания посещават клиниката, в която се лекуват, а всеки трети предпочита да се свърже с лекаря си по телефона.

  Допитването показва още, че 70% очакват да имат контакт с лекаря си, когато са на лице симптоми, а за всеки шести е важно да обсъди страничните реакции от приложената терапия. Само 22% очакват извънредното положение и ограниченията да възпрепятстват лечението им.

  Липсата на пари, транспорт и придружител, както и трудното преминаване през пропускателните пунктове са сред трудностите, които срещат пациентите с онкологични заболявания в настоящата ситуация.

  Близо 14% от участниците в допитването не могат сами да си купят храна и лекарства в условията на изолация, 10% не могат да си подновят протоколите за лекарства, а 6,7% нямат достъп до рецепта за лекарствата си. Страхът от инфектиране с SARS-CoV-2 e налице при 60% от респондентите, всеки трети се притеснява как ще продължи лечението му. 14% от онкологичните пациенти се тревожат за работата си, също толкова предполагат, че няма да могат да си платят кредитите.

  За всеки четвърти са налице притеснения, свързани с плащането на битовите сметки. Липсата на пари и на контакт с лекаря е предпоставка за възпрепятстване на планираното лечение за 25% от участниците. Едва 12% от пациентите се лекуват в чужбина и се притесняват, че лечението им ще бъде компрометирано.

  Половината от пациентите с онкологични заболявания се чувстват уплашени от ситуацията. 60% от участниците разчитат на семействата, с които обсъждат чувствата си. За тревогите си с лекуващия лекар говорят едва 1,8%, а всеки пети не обсъжда притесненията си с никого.

  Попитани какви са нуждите им в създадената ситуация, масово пациентите посочват, че им липсва общуването и разходките на чист въздух.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg