• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Малцина посрещнаха Великден в храмовете в Девня
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  девня

  Църквите бяха щателно дезинфекцирани преди службите

  Едва 15 миряни се събраха в двора на църквата “Свети Николай” в Девня, за да посрещнат заедно Възкресението на Христос. Пасхалната служба започна малко преди полунощ с камбанен звън и празнични песнопения. Хората запалиха свещи, а отец Марин ги приветства с “Христос Воскресе”, след което вратите на храма бяха отворени и великденската литургия продължи вътре.

  Малко повече вярващи се събраха в църквата “Св. св. Кирил и Методий” в квартал “Повеляново”.

  “Христовото Възкресение разпръсва непрогледния мрак на безверието и очертава пътя на спасението на човешкия род. То е спасителният мост от сянката на смъртта към всеутвърждаващата мощ на живота, от зловещия мрак на небитието към ликуващата светлина на битието“, каза пред повеляновци йеромонах Никифор.

  И двете църкви бяха щателно дезинфекцирани преди службите, а миряните бяха с маски и спазвайки дистанция помежду си. Заради опасността от зараза с Covid-19 повечето православни християни в Девня предпочетоха да посрещнат Великден в домашни условия, както призова светската власт.

  “Останете си вкъщи и посрещнете Великден край домашния олтар с благодарност, смирение, запалена свещ и молитва за цялото човечество! Христос трябва да възкръсне не в двора на църквата, а в сърцата ни!”, призова в навечерието на Великден кметът Свилен Шитов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg