• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Летният туристически сезон у нас може да започне в края на юни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Плаж Туристи

  Не е изключен и вариант пикът на епидемията да е през август и септември, което ще провали плановете на бранша, предупреди експерт

  Ще претърпи ли пълен провал летният сезон или ще бъде спасен след вдигането на мерките срещу разпространението на коронавируса?

  “Не е достатъчно само ние да махнем мерките. Има притеснения как тези, които предлагат туристически услуги, ще могат да работят в карантинна среда. Математическият модел на БАН дава 3 варианта. Във втория и третия, когато става въпрос, че пикът ще бъде през август и ще продължи през септември, означава, че за летен сезон няма да може да се говори”, заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

  В ефира на “България сутрин” той посочи, че Институтът работи по схемата “14-а седмица” – между 15 и 20 юни ще бъде седмицата, през която ще може да стартира летният сезон у нас.

  “Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите- какъв филтър ще има за влизане в заведения, какво разделяне на пътеки ще има, по какъв начин ще става храненето….”, подчерта доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

  По думите му туризмът е готов да работи в пълния си капацитет, но ще се нагоди в зависимост от ситуацията. Ключово е кога ще има ваксина срещу коронавируса, отбеляза Румен Драганов.

  Той коментира и масовото пътуване към Южното Черноморие в дните около Великден. Стотици автомобили със софийска регистрация пристигнаха в част от курортите ни.

  “Обикновено около Великден имаме около 280 000 пътувания. Какъв е броят на тези, които са нощували в места за настаняване, може да каже Министерството на туризма. За нас в момента няма туристически пътувания. Всички са предоставили документ, че отиват на работа, това изключва туризма. Имам информация, че около 5340 места за наставяне в България работят”, обясни доц. Драганов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg