• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Стартира Европейската имунизационна седмица
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ваксина

  Днес, 20 април 2020 г., стартира Европейската имунизационна седмица. Тя ще продължи до 26 април. Всяка година европейският регион на Световната здравна организация отбелязва ЕИС, за да повиши осведомеността за важността на имунизацията в предотвратяването на заболявания и опазването на човешкия живот.

  Мотото на тазгодишната седмица е „Предпази, защити, имунизирай“ („Prevent. Protect. Immunize.“) и акцентира върху значението на ваксините за доброто здравословно състояние на човека през целия му живот.

  Тази година СЗО определи 2020 г. за „Година на медицинските сестри и акушерите“, заради голямото им значение в постигането на универсално здравно покритие, чрез предоставяне на достоверна информация, основана на доказателствата за ваксините, както и чрез оказване на помощ при ваксинацията в много страни. Именно в отдаването на почит на всички професии, високо значими за ваксинационния процес, акцентират и ключовите послания на тазгодишната Европейска имунизационна седмица.

  Във връзка с Европейската имунизационна седмица, Националната информационна кампания „Ваксинко“ за поредна година акцентира върху важността от ваксинация, като ежедневно ще предоставя във фейсбук страницата „Ваксинко“ и сайта www.vaksinko.bg достоверна, актуална и важна информация за ваксините.

  Тази година в рамките на имунизационната седмица, „Ваксинко“ ще публикува и разнообразни видеоматериали, създадени специално за „Ваксинко“ от лекари специалисти, които ще представят подробно и разяснят ваксинационния процес: от създаването на една ваксина, през образуването на колективен имунитет, важността от поставянето на ваксини и защо държавата го изисква, чуждестранни добри практики и други.

  През 2016 година Национална пациентска организация стартира Национална информационна кампания „Ваксинко“, под патронажа на Министерство на здравеопазването, съвместно с Български червен кръст, Българска педиатрична асоциация и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

  Основната цел на кампанията е да се предоставя достъпна, достоверна и изчерпателна информация относно ваксините и ваксинопрофилактиката — адекватна и доказана информация, неоспорими факти и доказателства, които да илюстрират ползите от ваксинацията и опасностите при пропускане на задължителните имунизации не само за конкретния индивид, но и за колективния имунитет.

  „Ваксинко“ приветства всички усилия на национално и на глобално ниво за повишаване информираността относно ваксинопредотвратимите заболявания и за поддържане на висок имунизационен обхват, като начини за предпазване на населението от много заболявания, голяма част от които смъртоносни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg