• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Само за денонощие са дарени над 124 000 лв. за децата на Милен Цветков
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Милен Цветков

  Разпределението на помощта ще става поетапно – година след година и съобразно конкретните нужди

  Над 124 хиляди лева са дарени за децата на Милен Цветков само за денонощие. Кампанията в Платформата.бг е организирана от негови приятели и продължава, предаде БГНЕС.

  Целта ѝ е да осигури средства на децата за тяхното образование, грижа и подкрепа, която баща им при други обстоятелства би им осигурил.

  На Великден, 19 април 2020, журналистът Милен Цветков почина в следствие на тежка катастрофа в София, причинена от шофьор, карал под действието на наркотици. Ден по-късно в сайта за онлайн дарения започна дарителска кампания „За децата на Милен“.

  Първоначалната цел бе да се наберат 100 000 лева и само за 24 часа даренията надхвърлиха сумата. Вълната на съпричастност след трагичната смърт на Милен Цветков към децата, които разчитат на него, бе толкова голяма, че дори блокира системата на Платформата.бг – нещо, което се случва за първи път от създаването й преди близо пет години.

  Досега каузата е получила подкрепа от 1800 души, а размерът на даренията е от 5 до 10 000 лева. Планирано е кампанията да набира средства в рамките на следващите два месеца – до 19 юни 2020 година.

  С набраните средства ще бъде учреден Попечителски фонд, който ще управлява разходването на средствата. Фондът ще бъде учреден към Фондация „Работилница за граждански инициативи“. За управлението на фонда ще се създаде специален Съвет от минимум 3 и максимум 9 човека. Членове на съвета ще бъдат журналисти и обществени фигури, които са работили и познават добре Милен и/или неговото семейство. Дарените средства ще бъдат съхранявани в индивидуална сметка, специално открита от ФРГИ за целта, и с която ще може да се разпорежда само Попечителския съвет.

  Средствата ще бъдат разходвани за нуждите по отглеждане, грижа и образование на децата на Милен Цветков. Доколкото неговата дъщеря е вече на 24 години, Попечителският съвет ще взима решенията за подкрепата към нея, воден от отговорността ни към Милен и реалните й нужди.

  Уважаваме правото на траур на най-близките, пишат организаторите на кампанията. На по-късен етап Попечителският съвет ще се срещне с децата и майката на сина му, за да обсъди подходящата подкрепа за всяко от тях. Разпределението на помощта ще става поетапно – година след година и съобразно конкретните нужди.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg