• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Часът, в който не знаехме нищо един за друг” е точно в 19, днес
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  часът

  Един от ранните режисьорски опити на Боян Иванов гледаме в “Споделени представления” на варненския драматичен театър

  “Часът, в който не знаехме нищо един за друг” е поредната постановка на Варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров”, на която зрителите ще имат възможност да се насладят онлайн в условията на коронавирус. Представлението може да се види днес, точно от 19 часа в YouTube канала на ТМПЦ-Варна, както и във фейсбук профила на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” и фейсбук събитието “Споделени представления”.

  Постановката на Боян Иванов на сцената на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е един от ранните му режисьорски опити, в който още през 2005 година той дава израз на пристрастието си към скеча като театрална форма. Сценография и костюми Елица Георгиева, музикално оформление S.U.S.F., хореография Татяна Соколова. Другите съмишленици в театралното приключение са актьорите: Анастасия Лютова, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Христова, Мария Гинкова, Никола Мутафов, Пенко Господинов, Пламен Димитров, Симеон Лютаков, Стоян Радев, Христо Христов и Юлияна Чернева.

  „Когато вървим по улицата и срещнем някого, който привлича вниманието ни, ние не знаем нищо за него, но по някакъв начин той ни е станал интересен и ние започваме да си мислим него, за неговия начин на живот“, формулира концепцията си Боян Иванов. Креативен творец, завършил режисура в Германия и театрознание в НАТФИЗ, Боян Иванов се вдъхновява за „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ от едноименния текст на Петер Хандке. Австрийският драматург бе отличен през 2019 година с Нобелова награда за литература, въпреки споровете около някои етични аспекти в творчеството му, отнасящо се до конфлика между Сърбия и Косово (1998-1999).

  “Часът, в който не знаехме нищо един за друг” на Боян Иванов тръгва от оригиналния текст, за да намери в него пресечни точки с българската реалност. Яркият авторски спектакъл разчита на актьорските импровизации, които улавят непосредствено жестовете и реакциите на деня. В ритмично сменящите се картини доминира хаотичното движение на безименни фигури, които тичат, докосват се, сблъскват се, разминават се, връщат се… Повтаряемостта и преплитането на ситуациите, елегантно пресъздадени в пластичната хореография, иронизират моделите за общуване, свидетелстват за кризата в междуличностните отношения и подлагат на категорично съмнение цялата съвременна комуникация.

  Номиниран за наградата на САБ в категорията режисура, „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ разказва за случилата се среща между текст, режисьор, сценограф, хореограф и актьори, която превръща театралното намерение в убедителен театрален разказ. „Сглобихме всички парчета, актьорите успяха да проведат и “разкажат” всичко и то се получи от първия път. Не можех да повярвам, че тези хора успяха да създадат от целия хаос от идеи нещо, което да е толкова живо и цялостно. Това е първият и единствен случай в живота ми, в който съм се просълзявал от вълнение и благодарност“, споделя Боян Иванов.

  „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ бихме могли да възпремем, освен като интересно театрално зрелище, и като психологическо изследване от началото на милениума, което прокарва любопитни паралели с принудителното ни online общуване през 2020-та заради Covid-19.

  “Съхранете духа и здравето си, останете у дома и споделете с нас любовта към изкуството”, призовават от екипа на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” – Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg