• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  1/4 от насекомите по света са изчезнали за 30 години
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  inachis-io-514496_1280

  Продължаващото намаляване с тази скорост ще бъде катастрофално за екологичните системи, алармират учени

  През последните 30 години светът е загубил повече от една четвърт от насекомите си, според изследователи, съобщава Радио Варна.

  Пчелите и други опрашители, които са от решаващо значение за осигуряването на храна на пеперудите, изчезват със скорост малко под 1% годишно, сочи проучване на Сайънс.

  Това е по-малък спад на популацията, отколкото е установено от някои по-малки локализирани проучвания, предизвикали страхове от т. нар. апокалипсис на насекоми.

  Но то все още е “ужасно тревожно”, каза ентомологът Роел ван Клинк от германския Център за интегративна биология, водещ автор на изследването.

  “Спадът в броя на насекомите на сушата продължава”, казва експертът по пеперуди от Мичиганския университет Ник Хадад. “Продължаващото намаляване на сушата с тази скорост ще бъде катастрофално за екологичните системи и за хората. Насекомите са опрашители, естествени врагове на вредители, разградители и освен това са от решаващо значение за функционирането на всички земни екосистеми”.

  Намаляването на насекомите е най-лошо в Северна Америка, особено в Средния Запад, и в някои части на Европа, но спадът изглежда се изравнява в САЩ през последните години, се казва в проучването, което събра по-ранни изследвания на повече от 10 000 вида с данни от 1 676 места.

  Средният Запад губи 4% от насекомите си годишно. Големите глобални загуби изглежда са около градските и крайградските райони и културите, където бръмбарите губят храната и местообитанието си, заяви Ван Клинк.

  Ентомологът от университета в Делауеър Дъглас Талами, заяви, че ако се разходим из Средния Запад, където трябва да има много пеперуди и други насекоми, ще видим само жито и соя и пустиня по отношение на насекоми.

  Някои външни учени казват, че резултатите имат смисъл, но се притесняват, че в проучването липсват изследвания и данни от някои големи области, като тропиците и Африка.

  Ван Клинк не намира връзка с климатичните промени при загубата на насекоми. Но според него тази вреъзка е в разширяващата се урбанизация, която поглъща земята, в която насекомите живеят и се хранят, и в общата загуба на местообитание заради земеделието, което отнема нужните им бурени и цветя.

  Докато сухопътните буболечки намаляват, сладководните насекоми, като например водни кончета и комари, се увеличават с повече от 1% годишно, установява проучването. Това е по-бързо, отколкото сухоземните насекоми изчезват. Но тези процъфтяващи сладководни насекоми са малък процент от насекомите по света.

  Това увеличение на сладководни видове, вероятно е поради факта, че реките и потоците са станали по-чисти, предполагат учените.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg