• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Зелени коридори за кораби и екипажи искат от Българската морска камара
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  bulk-carriers-1880179_1280

  Настоява се да отпаднат таксите в родните пристанища за корабите на български собственици

  Моряците да бъдат обявени за “ключови работници” и да се осигурят “зелени коридори” за извършване на смените на екипажите на корабите, настояват от Българската морска камара. Подобна мярка се предлага и за кораби, които превозват жизнено важни за настоящата ситуация стоки и товари, като “зелените коридори” ще им осигуряват облекчени гранични контроли и опростени митнически и други процедури.

  Това са част от исканията включени в предложението на Българската морска камара за създаване на финансов пакет за целенасочено подпомагане с безлихвени кредити на фирми от корабостроенето и кораборемонта, пристанищни и корабни оператори, корабопритежатели и др. , за което съобщава специализираният сайт maritime.bg.

  От бранша искат също редуциране на пристанищните такси за кораби, плаващи под европейски флаг и осигуряващи пълноценния стокообмен на товари, непосредствено касаещ икономиката на страната ни. Настоява се да отпаднат таксите в родните пристанища за корабите на български собственици. Част от предложенията на камарата е и да бъдат поети 60% от разходите за заплати и осигуровки на екипажите на корабите плаващи под български флаг и тези намиращи се на брега в изчакване на смяна.От камарата настояват също за осигуряване на подходящи условия за пребиваване на корабите за ремонт и осигуряване на безпроблемното пребиваване на екипажите им.

  Настоява се за облекчен достъп до финансиране за поддържане на флота в добро експлоатационно състояние, инсталиране на системи за пречистване на баластните води и системи за пречистване на изгорелите газове, съгласно влезли в сила изисквания на международни конвенции, както и за реализиране на стартирани вече инвестиционни проекти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg