• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Научна експертиза за разпространението на Covid-19 предоставя Немската академия на науките
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Logo_16_0

  Немската академия на науките Леополдина публикува изявлението „Пандемия от коронавирус. Устойчиви начини за преодоляване на кризата“, съобщават от Българска академия на науките. В него се  разглеждат  психологическите, социалните, правните, образователните и икономическите аспекти на пандемията и дава следните основни препоръки:

  Оптимизиране на основата за вземане на решения: Проучването на данните за вируса до голяма степен в момента се базира на симптоми. Това води до изкривено възприемане на инфекциозния процес. Важно да се подобри значително изследването на инфекцията и имунитетния статус на населението и това може да се осъществи чрез представителни и регионални проучвания на инфекциозния статус и имунитета на гражданите. С получените по този начин данни следва постоянно да се адаптират динамичните модели в реално време и по този начин ще може да се правят по-надеждни краткосрочни прогнози и да се проверява ефективността на мерките.

  Възможност за диференцирана оценка на риска: Контекстната интерпретация на наличните данни е важна за справянето с коронавируса на ниво общество и отделен индивид. Данните трябва да се сравняват с тези на други заболявания и да се свързват с очаквания риск от смъртност в отделните възрастови групи. Индивидуалният риск трябва да бъде ясно подчертан – става въпрос за системни рискове като претоварване на здравната система, както и отрицателни последици за икономиката и обществото. Това е единственият начин да се осигури сътрудничеството на населението при прилагане на необходимите мерки.

  Облекчаване на психологическото и социалното въздействие: За приемането и прилагането на предприетите мерки е по-важна вътрешната мотивация, основана на самозащита и солидарност, а не на заплахата от санкции. До знанието на населението трябва систематично да бъде свеждан един реалистичен график и ясен набор от мерки за постепенно връщане към нормалността. Това ще увеличи контролируемостта и предсказуемостта за всички заинтересовани лица и групи и ще сведе до минимум отрицателното психическо и физическо въздействие на напрежението, което хората изпитват в момента.

  Включване на многобройни перспективи в процесите на оценка: Мерките, предприети от правителствата с цел опазване на живота и здравето, водят до ограничения върху други правни интереси, които не трябва да се пренебрегват. Настоящите политически решения за справяне с кризата трябва да отчитат многоизмерността на проблема и да вземат предвид перспективите на засегнатите хора и тези в риск. Превантивното отделяне на специфични групи, като например възрастните хора, просто за да ги защитим, трябва да бъде отхвърлено като твърде патерналистично и покровителстващо.

  Постепенно възобновяване на образователния сектор: В образователния сектор кризата доведе до значителен спад в преподаването и обучението, както и до изостряне на социалното неравенство. Следователно образователните институции трябва да бъдат отворени възможно най-скоро. Ограниченията в образованието трябва да бъдат премахнати, като в същото време се сведе до минимум рискът от нови инфекции. Тъй като по-малките деца разчитат повече на лична грижа, ориентиране и подкрепа, началните и прогимназиалните училища трябва да бъдат първите, които постепенно да се отворят. По-големите ученици са по-способни да използват дистанционно обучение, затова препоръчваме връщането към преподаването в класната стая за тях да бъде отложено. Трябва да се положат допълнителни усилия за децата със специални образователни потребности. Тъй като най-малките деца не са достатъчно осъзнати, за да се съобразят с физическото дистанциране и други защитни мерки, но все пак могат да бъдат вирусоносители, детските градини и занималните могат да работят само в много ограничен капацитет.

  Постепенно връщане на обществения живот към нормалното: Общественият живот може постепенно да се върне към нормалното при следните условия:

  • честотата на новите инфекции трябва да се стабилизира на ниско ниво;
  • здравната система няма да бъде претоварена от нарастващия брой на пациентите и капацитетът за други пациенти по никакъв начин няма да бъде ограничен;
  • добрите защитни мерки (добра хигиена, носене на предпазна маска на устата и носа, физическо разстояние, повишена идентификация на заразените лица) се спазват дисциплинирано.

  Повече информация за изявлението може да прочетете тук.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg